Drs. Annette van Weezel Errens

Drs. Annette van Weezel Errens


Drs. Annette van Weezel Errens is veterinair en heeft "het Nieuwe Voeren" ontwikkeld. Een voedingsconcept op basis van de natuurlijke behoeften van het paard. Kijk voor meer informatie en het gratis handboek "Het Nieuwe Voeren" op www.equilin.eu

Paardenfeiten en voedingsfabelsEen paard kan niet tegen eiwitten. Paarden kunnen niet tegen suikers en zetmeel. Paarden krijgen voldoende goed ruwvoer op de wei of met hooi en kuil. In een paar kilo basisbrok en ruwvoer zit alles wat een paard nodig heeft. Mineralen en vitaminen moeten natuurlijk en organisch gebonden zijn om goed opgenomen te worden.

Bovenstaande stellingen worden veelvuldig geroepen in de paardenwereld, waardoor iedereen die zich wil verdiepen in het voer van zijn paard al gauw door de bomen het bos niet meer ziet. Dit overkwam mij ook toen ik me tijdens mijn opleiding diergeneeskunde meer voor gezonde voeding ging interesseren. Gezonde voeding, naar mijn idee de basis voor een gezond paard en daarmee inspringen op de preventieve veterinaire zorg. Maar voordat ik antwoord kon geven op veel voedingsvragen was nog een behoorlijke zelfstudie nodig.

Vragen als….: Ik voer mijn paard natuurlijk, maar wat houdt dat nou in? Waarom doen we geur- kleur- smaak en  conserveringsmiddelen in het voer en wat zijn de gevolgen als we dit niet doen. Wat voor een toevoegingmiddelen zijn er en zijn deze schadelijk? Wat zijn organisch gebonden mineralen en waarom worden anorganisch gebonden mineralen minder goed opgenomen? Wanneer en waarom heeft een paard behoefte aan extra toevoegingen aan zijn voer in de vorm van supplementen? Hoe zijn de vele supplementen onderbouwd? Is alles in het diervoer wel van plantaardige oorsprong? Wat houdt GMP in en voldoen alle voerproducenten aan de wettelijke eisen? Kan een voerfabrikant garanderen dat zijn voer dopingvrij is?

Inmiddels na 5 jaar later te zijn afgestudeerd met vrij doctoraal diergeneeskunde blijft de zoektocht in de wereld van het paardenvoer nog steeds interessant, leuk, innovatief en heeft het geleid tot het ontwikkelen van een aantal voedingssupplementen onder mijn eigen firma Equilin. Dit geeft mij de gelegenheid om duurzaam en oplossingsgericht de meest gemaakte voedingsfouten te corrigeren, waardoor paarden beter in staat zijn het lichaam gezond te houden.

Maar waar het mij vooral ook om gaat is dat we gaan begrijpen waarom we een paard wat voeren en wat voor een effect dat heeft op gedrag, gezondheid en welzijn. Daarom zal ik maandelijks een column voor VoerVergelijk.nl verzorgen waarin bovenstaande feiten en fabels beantwoord zullen worden. Mocht je ook een voedingsgerelateerde vraag hebben, stuur hem dan naar VoerVergelijk.nl.
meer columns | Naar de home pagina
Reacties (5)M. van der Linden
12-04-2010 13:18

Marlies
12-04-2010 13:38

VoerVergelijk
14-04-2010 13:57

H. Weyers
26-04-2010 11:41

Rod
08-12-2017 08:57

Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie