Drs. Annette van Weezel Errens

Drs. Annette van Weezel Errens


Drs. Annette van Weezel Errens is veterinair en heeft "het Nieuwe Voeren" ontwikkeld. Een voedingsconcept op basis van de natuurlijke behoeften van het paard. Kijk voor meer informatie en het gratis handboek "Het Nieuwe Voeren" op www.equilin.eu

Soepele spieren



Nu nog even genieten van de loomheid die gepaard gaat met de warmte, want met deze hitte is het eigenlijk teveel voor de paarden om ze ook nog intensief te trainen. Maar als straks de temperaturen weer ‘Hollands’ worden kan er weer volop getraind gaan worden. Het trainen van een paard draait eigenlijk op het optimaliseren van de spieren en daarbij ook nog alle andere omstandigheden goed te houden. En als we dan naar die spieren kijken hoe krijg je die dan optimaal?

Op de eerste plaats hebben de spieren energie nodig om samen te kunnen trekken maar ook om weer te kunnen ontspannen. EN op de tweede plaats is de aan- en afvoer van o.a. zuurstof en afvalstoffen van groot belang om spieren goed te kunnen laten functioneren. Daarnaast worden dan per discipline bepaalde spiergroepen intensiever getraind dan anderen.
Een goed trainingsschema zorgt voor een goede opbouw van het hart, de ademhaling en de juiste spiergroepen. Maar hoe nu het effectiefste energie naar de spieren te krijgen?

Dat kan door het voeren van koolhydraten (suikers en zetmeel), vetten en eiwitten. De laatste is eigenlijk niet wenselijk omdat energieverbranding uit eiwitten een flinke belasting van de nieren geeft. De eerste is op zich wel snelle kracht energie voor het paard en in veel disciplines ook wenselijk, maar een paard kan de opname van grote hoeveelheden in het rantsoen eigenlijk niet zo goed aan. Er is dan een verhoogd risico op insulineresistentie en flinke negatieve schommelingen van de darmflora die zelfs hoefbevangenheid tot gevolg kunnen hebben. En resulteren veel suikers niet tot hoefbevangenheid, een slechte darmflora blokkeert de opname van energie uit het voer.

Dus wat is voor een paard nu de prettigste manier van energie verbranden, dat is in de vorm van vetzuren. Dat geeft een stuk minder spierpijn en een beter uithoudingsvermogen. En die zitten ruimschoots in het ruwvoer als het paard een goede darmflora heeft en kunnen extra worden gegeven met een vetrijk rantsoen, dus met olie of speciaal vetrijk voer.

Lees meer:
Energiebronnen voor paarden
 




meer columns | Naar de home pagina




Reacties (0)







Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie