Ir. Marike Jacobs

Ir. Marike Jacobs


Marike is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar jeugd raakte zij door ervaringen met paarden met diverse gezondheidsproblemen steeds meer geïnteresseerd in voeding. Na haar hbo-opleiding aan HAS Den Bosch besloot zij zich verder in dier- en paardenvoeding te specialiseren. Regelmatig verschijnt op VoerVergelijk een column van haar hand.

Primitief ontwormen



Late het inmiddels overduidelijk zijn dat preventief ontwormen achterhaald is. Achterhaald in de zin van dat het niet meer op die manier gedaan zou moeten worden, niet in de zin van dat het niet meer zo gedaan wordt. Twee jaar geleden schreef ik een column over hetzelfde onderwerp; toen al waren wetenschappers en sommige dierenartsen er al een tijdje over uit dat ontwormen op basis van mestonderzoek noodzakelijk is, om de uitbreiding van resistentie te voorkomen. Later schreef Nicole een column dat de reactie vanuit de paardenwereld erg traag was. En nu ontwormt nog steeds haast iedereen preventief.

Met alles wat er verandert in de inzichten in rijtechniek, training, gymnastiseren, maar ook in welzijn, voeding en huisvesting, zijn er voor –en tegenstanders, dat is logisch. Maar dit gaat niet om het geloof of iets wel of niet werkt, danwel beter is voor het beest. Dat lijkt me in dit geval namelijk heel duidelijk. Dit is een geval van kosten en moeite, die geen enkele paardenhouder zich zegt te besparen.

In de bio(vee-)industrie is en wordt het preventief gebruik van antibiotica sterk aan banden gelegd. De voedselveiligheid loopt gevaar, omdat resistentie onder bacteriën steeds meer toeneemt. We lopen daarom het risico dat bacteriële infecties op termijn niet meer met de bestaande antibiotica bestreden kunnen worden. Bovendien gaat de ontwikkeling van nieuwe antibiotica erg, erg langzaam.

Bij het ontwormen van paarden gaat het natuurlijk (meestal…) niet om voedselveiligheid. Het gaat wel om het leven van onze paarden, en het principe van wel of niet preventief ontwormen is hetzelfde als bij preventief gebruik van antibiotica bij landbouwhuisdieren: de resistentie bij de parasieten neemt toe, waardoor de huidige middelen steeds minder effectief zijn. En er komen voorlopig geen nieuwe middelen bij.

Niet alle paarden zijn gevoelig voor (zware) wormbesmettingen, maar de dieren die zo’n besmetting oplopen, overleven het niet wanneer er geen enkel wormmiddel meer helpt. Dat gevaar is echt, tijd om dat primitief ontwormen overboord te gooien dus.

Iedereen met een paard, ontwormt. En dus zijn we met zijn allen verantwoordelijk voor het behouden van de werkzaamheid van de nu nog werkzame middelen. Kosten en moeite vergelijken is begrijpelijk, maar onterecht. Zie het als een behandeling van de hoefsmid: noodzakelijk en onvermijdelijk. Preventief kan echt niet meer; de aanleiding is daar en daar zou iedereen iets mee moeten doen.

Lees meer:
Ontwormen
Nieuws: Strengere regels nodig voor ontwormen




meer columns | Naar de home pagina




Reacties (0)







Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie