Drs. Annette van Weezel Errens

Drs. Annette van Weezel Errens


Drs. Annette van Weezel Errens is veterinair en heeft "het Nieuwe Voeren" ontwikkeld. Een voedingsconcept op basis van de natuurlijke behoeften van het paard. Kijk voor meer informatie en het gratis handboek "Het Nieuwe Voeren" op www.equilin.eu

Even lekker schurenHeel erg fijn dat de lente eindelijk is losgebarsten! Maar niet alleen wij maar ook de natuur bloeit weer op,  dus ook alle vliegenbeesten.  En dat is dus weer zo’n nadeel bij een voordeel! En voor sommige paarden helemaal, want die zijn ook nog eens allergisch voor de prik van de Culicoïdes mug. Eigenlijk alle paarden die staan te schuren aan staart en manen in de lente en zomer, toch?

Staart- en manenexceem, een veel omvattend begrip zo lijkt het. De diagnose lijkt eenvoudig; schuren aan staart, manen en evt. buik, maar het kan ook nog op andere plaatsen zijn. Verder vooral in het voorjaar, zomer en in de nazomer. En liefst ook nog bij de sobere en te dikke paarden en pony’s. Door het paard of de pony in te pakken onder een broeierige deken lijkt het probleem op te lossen. Er wordt dan in ieder geval niet meer tot bloedens toe geschuurd.

Maar zouden er niet veel meer oorzaken kunnen zijn voor het schuren aan staart en manen, dan alleen die mug? Erg veel vetweefsel in de manenkam kan ook makkelijk gaan ontsteken, dit jeukt en schuren houdt een dergelijk proces in stand. Verder hebben veel paarden (toevallig de sobere rassen?) veel last van een ontregelde stofwisseling van het relatief erg suiker en eiwitrijke gras (met een minimum aan vezels). En paarden en pony's met alleen ruwvoer zijn al helemaal de pineut, want daarvan mag je rustig stellen dat deze in Nederland dan een tekort aan mineralen ontwikkelen. En die laatste zijn nodig voor heel veel lichaamsfuncties. Maar zeker ook een goed functionerend immuunsysteem en normale wondgenezing (met name zink).

Niet vreemd dus dat er van heel erg veel crèmes en supplementen geclaimd wordt ‘de oplossing’ te zijn voor Staart-en maneneczeem. En dus ook helemaal niet vreemd dat een bepaald product bij het ene paard dat ook daadwerkelijk de oplossing is en voor het andere paard tot teleurstellingen lijdt. Dus voordat je nu zelf gaat dokteren met allerlei verschillende producten, is het wellicht raadzaam om eerst een goede diagnose te laten stellen door de dierenarts. Dat voorkomt teleurstellingen en als de diagnose goed wordt gesteld  is dit ook de meest directe (en wellicht goedkopere) weg tot een oplossing voor de vervelende jeuk voor het paard aan staart en manen.

Lees meer:
Staart- en maneneczeem
Bezoekersvraag: Staart schuren
meer columns | Naar de home pagina
Reacties (2)c. van bezouw
21-02-2014 18:40

annette
05-03-2014 12:25

Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie