Drs. Annette van Weezel Errens

Drs. Annette van Weezel Errens


Drs. Annette van Weezel Errens is veterinair en heeft "het Nieuwe Voeren" ontwikkeld. Een voedingsconcept op basis van de natuurlijke behoeften van het paard. Kijk voor meer informatie en het gratis handboek "Het Nieuwe Voeren" op www.equilin.eu

Lekker light



Nog heel even en dan is de zomer weer aan zijn eind en worden de meeste paarden weer opgestald. Dat vraagt van ons weer extra tijd en zorg om onze paarden aan hun benodigde beweging te voorzien. Want zo zegt de Sectorraad Paarden (SRP), een paard dient minimaal 4 uur per dag uit zijn box te zijn en ook wordt er gesteld dat een paard een passend en volledig rantsoen dient te krijgen met voldoende vers drinkwater. Maar wat is dat dan, een passend rantsoen?

Zo langzamerhand wordt duidelijk dat  er toch wel erg veel paarden in Nederland aan de ‘volslanke’ kant zijn. Maar toch houden de meeste paardenhouders zich wel aan de traditionele voergewoonten. Namelijk 3 kg krachtvoer en enkele malen per dag een portie ruwvoer is op de meeste stallen wel gebruikelijk. Dus ergens gaat het dan toch mis met onze vertrouwde gewoonten.

Volgens mij komt dit door twee redenen: ten eerste omdat de meeste paarden wel worden gezien als sportpaard maar vaak amper echt arbeid moeten leveren waarvoor extra energie gevoerd moet worden naast ruwvoer. Onder een uur lichte arbeid wordt verstaan elke dag: 29 minuten stap, 29 draf en 2 minuten galop. En ten tweede kan er in het gemiddelde Nederlandse ruwvoer erg veel suiker zitten, in hooi kan tussen de 8 en 15% suiker zitten en 7 tot 14% suiker in voordroog kuil. Als een paard van 600 kg dan voldoende ruwvoer krijgt  (minimaal 1 - 1,5 kilo hooi per 100 kilo lichaamsgewicht en ± 1,5 - 2 kilo kuilgras per 100 kilo lichaamsgewicht), komt dat neer op zo’n 1 tot 2 kg suiker per dag. En dan komt er vaak nog 3 kg krachtvoer bij met gemiddeld 40% aan suikers en zetmeel. Dat is dus 2,5 tot 3 kg suiker/zetmeel per dag. En bij paarden werkt het dus net zoals bij mensen, als daar geen beweging tegenover staat dan wordt je te dik.

Maar hoe dan wel een passend rantsoen voeren? Gelukkig springt de markt goed in op al die dikke paarden,’ light’voer en allerlei campagnes worden goed ingezet als marketingtool en het verbaast mij niet dat de consument nog steeds door de bomen het bos niet kan zien en het moeilijk vindt om een geschikt rantsoen samen te stellen. Terwijl de meeste paardenhouders toch echt welwillend genoeg zijn om het beste voor hun paard te willen is het de onwetendheid en de veelheid van producten waardoor we voorlopig toch nog niet in staat zijn om het overgewicht van onze paarden onder controle te houden.
 




meer columns | Naar de home pagina




Reacties (0)







Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie