Nicole Slijkerman

Nicole Slijkerman


Nicole is afgestudeerd aan het Van Hall Instituut in Leeuwarden voor de opleiding Paard en Management en Master of Science in Managemeen. Van kleins af aan is zij zeer actief in de dressuursport. Na haar opleiding is zij vier jaar werkzaam geweest bij voerproducent Hartog als voedingsdeskundige. Sinds 2009 is zij eigenaresse van VoerVergelijk.nl

Waarom voert (bijna) iedereen krachtvoer?



Krachtvoer is een standaard onderdeel van het rantsoen van een paard geworden. Iedereen is in de veronderstelling dat een paard naast het hooi of kuilgras ook krachtvoer nodig heeft. We geven dit in de vorm van brok of muesli, variërend van 0,5 kg tot soms wel 4-5 kg per dag. Maar heeft ieder paard deze aanvulling van krachtvoer echt nodig? Zo niet, wat zou het alternatief dan zijn?

Krachtvoer lijkt een belangrijk onderdeel van het rantsoen, maar kan ook veel problemen veroorzaken. Krachtvoer bestaat grotendeels uit granen. Granen zijn rijk aan zetmeel en grote hoeveelheden zetmeel kunnen nadelig zijn voor paarden met insulineresistentie, overgewicht, nerveuze paarden en hoefbevangen paarden.

De meeste paarden staan een groot deel van de dag op stal of enkele uren uitloop in de paddock of weide. Daarnaast moeten ze gemiddeld enkele malen per week gemiddeld 1 uur per dag arbeid verrichten. De meeste paarden hebben dus relatief weinig energie nodig. Paarden die licht moeten presteren zouden in hun behoefte kunnen voorzien met uitsluitend ruwvoer. Twee voorwaarden hiervoor zijn dat het “voldoende” ruwvoer van “goede kwaliteit” moet zijn.

Het voeren van voldoende ruwvoer is niet zo heel ingewikkeld. Een richtlijn voor de hoeveelheid ruwvoer is 1 – 1,5 kg per 100 kg lichaamsgewicht per dag.  Dit komt voor een volwassen paard van 600 kg neer op 6 – 9 kg ruwvoer per dag. Dit zijn 5 – 6 plakken hooi per dag. Let op: weidegras wordt ook meegerekend als ruwvoer, maar gras bestaat voor een groot gedeelte uit water (ca. 85%). Weeg het ruwvoer, zodat je precies weet hoeveel je voert.

De kwaliteit van het ruwvoer inschatten is minder gemakkelijk. Dit is afhankelijk van diverse factoren, bijvoorbeeld de bodem, bemesting, seizoen, weeromstandigheden etc. Door al deze factoren kan de kwaliteit van ruwvoer zeer wisselend zijn. Het uitvoeren van een ruwvoeranalyse geeft uitsluitsel over de kwaliteit, maar wordt helaas nog niet altijd uitgevoerd. Het alternatief is het zekere voor het onzekere nemen en uit voorzorg vitaminen en mineralen aan het rantsoen toevoegen. Dit kan door middel van krachtvoer, maar krachtvoer bevat niet alleen vitaminen en mineralen, maar ook eiwit en energie. Deze extra hoeveelheden eiwit en energie hebben de meeste recreatiepaarden. paarden met overgewicht en paarden met koolhydraatgerelateerde aandoeningen, zoals insulineresistentie en hoefbevangenheid niet nodig. Ook voor nerveuze paarden is extra energie niet gewenst. Het voeren van een compleet supplement of vitamine-/mineralenvoeder zou dan beter zijn.  

Lees meer:
Zin en onzin van mineralenvoeders
Column: Krachtvoer, waarom (niet)




meer columns | Naar de home pagina




Reacties (8)



Nils Vellinga
09-11-2012 18:58
Het is een serieuze vraag; Ik ben opzoek naar de omreken factor van VEp naar Joule.
U stelt;
Voeder Eenheid Paaard is de Nederlandse energie-maat voor paarden en is gebaseerd op de netto-energie in kilojoules.

Hoeveel Joule is dan 1 (of 100 ?)Vep

Of tegenwoordig Energie Waarde Paard

VoerVergelijk
12-11-2012 21:28
Er is geen eenvoudige omrekenfactor vanaf VEP of EWPa naar Joule. Wat is de reden dat u dit wilt omrekenen? Vaak kunt u bij uw voerleverancier opvragen wat de energiewaarde van het voer in Digestible Energy uitgedrukt in Megajoule is.

richard
03-04-2013 09:08
hallo Voervergelik,

Dus als ik het goed begrijp is DE uitgedrukt in megajoule gelijk aan de EWPa.

VoerVergelijk
03-04-2013 22:01
Beste Richard,

Nee die aanname is niet juist. Dit zijn twee verschillende waarden die op een verschillende wijze bepaald worden. Daarom is het niet eenvoudig om van DE naar EWPa om te rekenen. Echter kunnen producenten beide waarden meestal beschikbaar stellen van de producten die zij leveren. Het is advies is daarom om deze waarden bij de leverancier op te vragen, indien deze niet op VoerVergelijk vermeld staan.

Mirjam Nelisse
12-11-2016 19:48
Jammer dat er nog geen antwoord is. Ik moet ook de DE van mijn hooi omrekenen naar EWPa en kan tot nog toe de omrekenfactor niet vinden. Overigens geeft het niet als het ingewikkeld is, ik vertrouw erop dat ik daar wel uit kom!

VoerVergelijk.nl
16-11-2016 12:40
Beste Mirjam, Wij hebben ook geen kant en klare formule beschikbaar voor het omrekenen van DE naar EWPa. Wellicht kan het laboratorium waar de ruwvoeranalyse is uitgevoerd jou hier verder mee helpen. Succes!

Martine Beld
14-11-2017 16:03
onze driekwart paint merrie (kan makkelijk dikker worden) krijgt naast ruwvoer nog de equilin balancer op advies van de dierenarts. Omdat het weide seizoen over is, wordt nu twee keer per dag krachtvoer gevoerd. We hebben aangegeven dat wij ons eigen voer regelen en ik heb daarvoor gekeken naar een muesli met zo weinig mogelijk suikers en zetmeel (per dag een handje zodat zij tegelijk met de rest ook wat te smikkelen krijgt). Ik vond het lastig te beoordelen wat de beste variant was. Ik zie in jullie verhaal alleen zetmeel als nadelig, maar de suikers zijn niet genoemd. Is het dus wat jullie betreft alleen van belang om naar een zo laag mogelijke hoeveelheid zetmeel te kijken en maken de suikers minder uit?

VoerVergelijk.nl
15-11-2017 21:22
Voor dikke paarden is het suikergehalte ook van belang, deze leveren namelijk ook veel calorieën. Aangezien jij je paard slechts een handje per dag voert is de invloed van een paar procent suiker/zetmeel meer of minder niet zo groot. Succes!





Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie