Nicole Slijkerman

Nicole Slijkerman


Nicole is afgestudeerd aan het Van Hall Instituut in Leeuwarden voor de opleiding Paard en Management en Master of Science in Managemeen. Van kleins af aan is zij zeer actief in de dressuursport. Na haar opleiding is zij vier jaar werkzaam geweest bij voerproducent Hartog als voedingsdeskundige. Sinds 2009 is zij eigenaresse van VoerVergelijk.nl

Voeren met slowfeeder is niet zielig



Er komen steeds meer verschillende soorten slowfeeders op de markt. Slowfeeders zijn voersystemen waardoor de opname van hooi of kuilgras wordt vertraagd. Sommige slowfeeders vertragen de opname tot een verdubbeling van de eettijd ten opzichte van de ‘normale’ opname. Wat mij betreft een zeer goede ontwikkeling, omdat de spijsvertering van een paard van nature is ingericht om vrijwel continue vezelrijke voeding te verteren. Maar is het niet zielig dat paarden zoveel moeite moeten doen om te kunnen eten?

Slowfeeders worden voornamelijk gebruikt bij paarden die aanleg hebben om snel dik te worden. De slowfeeders zorgen ervoor dat het paard veel langer bezig is met hetzelfde portie ruwvoer en zich dus minder snel verveelt.

Langzaam eten heeft talloze voordelen voor een paard. Dit begint bij de speekselvorming. Als een paard langzaam eet, dan zal het aantal kauwbewegingen hoger zijn en daardoor ook de speekselvorming. Veel speekselvorming zorgt voor neutralisatie van het maagzuur, wat de kans op maagzweren verkleind en zorgt voor een betere doorstroming en afbraak van enzymen.

In de natuur is een paard 14-16 uur per dag bezig met het verzamelen van voedsel en vasten nooit langer dan twee - vier uur. In de moderne manier van paarden houden zijn de mogelijkheden om te foerageren beperkt en zit er soms velen uren tussen de verschillende voerbeurten. Het maagdarmkanaal van een paard is ingesteld  om continue een langzame stroom van ruwe, structuurrijke  grassen te verteren. Om maag- en darmstoornissen te voorkomen en een paard veel te laten kauwen is een langdurige en langzame opname van ruwvoer van groot belang.

De meeste slowfeeders zijn ontwikkeld om hooi of kuilgras in te doen. Er zijn echter ook graasmaskers op de markt, waardoor een paard minder gras in de weide kan eten. Dit voorkomt overgewicht door weidegang. Uiteraard is het ook belangrijk om de kwaliteit van het ruwvoer en de hoeveelheid gras af te stemmen op de behoefte van jouw paard.

In de nieuwe welzijnsrichtlijnen wordt aangegeven dat een paard vrijwel de hele dag bezig zou moeten kunnen zijn met eten. Mede door de slowfeeders wordt dit voor veel paarden mogelijk, zonder dat zij te dik worden. De slowfeeders verhogen dus in veel opzichten het welzijn van een paard.

Alle bovengenoemde voordelen op het gebied van welzijn, spijsvertering en conditie wegen wat mij betreft ruimschoots op tegen de extra moeite die een paard moet doen om te eten.

Lees meer:
Slowfeeders onder de loep 




meer columns | Naar de home pagina




Reacties (6)



Chantal Zijlmans
13-09-2011 11:41
Ook ik heb voor mijn paard een graasmasker (Greenguard) aangeschaft ivm. Insuline resistentie,haar tanden zijn hierdoor aan de voorkant afgesleten. Ik weet niet of alle graasmaskers dit tot gevolg hebben, maar dit is naar mijn idee zeker geen goed middel meer omdat je er weer een ander probleem bij maakt.

mike de graaf
14-09-2011 09:43
Ik heb voor 5 paarden 2 Hooi Feeders bij G&O ruitersport vandaan en ben hier zeer tevreden over doen echt langer met hun hooi

maaike
20-09-2011 19:55
Ik vind het jammer dat er geen aandacht is in het artikel \'slowfeeders onder de loep\' en de eethouding van het paard. Veel slowfeeders zoals geschetst in het artikel laten het paard in een onnatuurlijke houding eten. Een goede houding is erg belangrijk voor het gebit, spieren en gewrichten. Volgens mij worden de gevolgen van verkeerde voerhouding nog erg onderschat.

mireille
29-12-2012 14:05
Zielig? Nou is elk paard verschillend, maar de mijne eet als ik z\'n hooi in de stal gooi en tegelijk het hooinet er in hang, altijd éérst van het hooinet!
Hij vind denk ik de bezigheid, het werk, juist wel prettig..
Nou heeft hij nooit urenlang niet gegeten, dat scheelt wel, als je echt honger/last van je maag omdat ie leeg is hebt, raak je misschien wel gefrustreerd als je het maar langzaam naar binnen kan werken..

Mijn dressuur paard is niet te dik, maar wel erg gevoelig voor maagzweren (en daarom snel mager..)

Daarom moet hij zéker gedurende de hele dag kunnen eten en krijgt hij buiten de normale 2x dagelijkse hooivoerbeurten, zowel s\'ochtends als s\'avonds voor de nacht een gróót hooinet die eigenlijk nooit helemaal leeg worden gegeten, maar dan weet ik zeker dat hij constant heeft kunnen eten.

Ik heb ook nagedacht over de houding waarin het paard dan eet, maar doe ik deze hoeveelheden hooi niet in een hooinet, dan wordt het door de stal gelopen en eet hij het niet meer op.
Verspilling van het dure hooi..

Daarom toch de eethouding voor lief genomen, bovendien heeft hij in de wei (dagelijks min. 4 uur in de winter tot 7 uur in de zomer in een klein groepje paarden in een hele grote weide)
en bij de gewone hooivoerbeurten wel een zgn natuurlijke eethouding, dus ik maak me daarover geen zorgen.
Niet té hoog hangen en een fijnmazig net waar hij niet met zn hoeven in vast kan komen te zitten helpt ook.


Ingmar Stam
13-03-2016 16:52
wanneer er twee dieren Paard en pony in een paddock staan, hoe kan je ze dan het slimst voeren
de pony vreet met een noodgang het hooinet slowfeeder, leeg zodat het paard die het liever wat verdeeld niets te eten heeft, pony wordt moddervet en paard krijgt te weinig ruwvoer,Oplossing?

VoerVergelijk.nl
14-03-2016 21:19
Beste Ingmar, de makkelijkste oplossing is om een draadje te spannen tussen de paarden, zodat ze wel dicht bij elkaar staan, maar niet bij elkaars eten kunnen komen. Het sociaal contact wordt hierdoor wel verminderd, maar dan kun je voeren naar behoefte. Een andere oplossing zou een graasmasker kunnen zijn voor de pony, dan kan de pony niet meer zo snel eten, maar een combinatie van een graasmasker en een slowfeeder maakt het eten wel heel erg lastig en zal niet altijd functioneel zijn. Succes!





Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie