Ir. Marike Jacobs

Ir. Marike Jacobs


Marike is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar jeugd raakte zij door ervaringen met paarden met diverse gezondheidsproblemen steeds meer geïnteresseerd in voeding. Na haar hbo-opleiding aan HAS Den Bosch besloot zij zich verder in dier- en paardenvoeding te specialiseren. Regelmatig verschijnt op VoerVergelijk een column van haar hand.

Welzijnsvoer(-en)PAVO’s welzijnsvoer Dailyplus is een goede poging om het welzijn te verbeteren. Ware het niet dat ook dit product weer melasse bevat. Tot zover de term ‘welzijnsvoer’. Met DailyPlus speelt PAVO in op de trend die ‘welzijn’ heet. PAVO is niet de eerste die een ruwvoermengsel introduceert, maar wel de eerste die het ‘welzijnsvoer’ noemt.

DailyPlus stimuleert de kauwactiviteit tijdens de krachtvoermaaltijd. Kauwen is goed, want kauwen betekent speeksel en speeksel betekent minder maagzweren. De melasse doet weer af aan de bufferende eigenschappen van dit voer, want melasse bevat suikers die in de maag door bacteriën worden omgezet in o.a. melkzuur. En dat melkzuur, de naam zegt het al, verzuurt de maag.

Paarden vinden melasse erg smakelijk. Daarom zorgt melasse er waarschijnlijk wel voor dat een paard het krachtvoer en de DailyPlus tegelijk eet, en voorkomt het dat het krachtvoer er tussenuit gevist wordt. Op die manier kauwt een paard meer op iedere hap, in plaats van weinig kauwen op het eerste deel van de maaltijd en lang kauwen op het tweede deel. Voordelen en nadelen dus. Maar met kauwen alleen ben je er niet wanneer je praat over welzijnsvoer(-en).

Eén van de punten in het kader van welzijnsvoeren, is dat paarden van de grond horen te eten. Vraag het de eerste beste tandarts die je tegenkomt, en hij zal dat beamen. Tanden en kiezen slijten dan gelijkmatiger, waardoor minder snel haken en andere ongelijkmatigheden ontstaan. Als je ziet in wat voor voor houding sommige paarden en pony’s zich forceren tijdens het eten uit een voerbak op hoogte, lijkt het me ook beter voor nek- en rugspieren om van de grond te eten.

Zoals de meesten waarschijnlijk wel weten, kunnen suikers en zetmeel de nodige problemen veroorzaken (koliek, hoefbevangenheid, insulineresistentie, heetheid, spierbevangenheid). Toch worden er nog steeds teveel suikers en zetmeel gevoerd. Onnodig, want vetsupplementatie is tegenwoordig een goede optie. De Omega 369-mix van Subli is daarom ook welzijnsvoer, ookal heeft het niets met ruwvoer te maken. Dit product bevat 41% plantaardige olie en maakt vetsupplementatie gemakkelijk en hygiënisch. Olie vervangt (een deel van de) koolhydraten in het rantsoen en is daarmee beter voor de spijsvertering.

Simpele brokken en muesli’s verdwijnen waarschijnlijk nooit helemaal uit beeld, maar steeds meer fabrikanten komen met soorten welzijnsvoer. Elk merk heeft bijvoorbeeld wel een muesli verrijkt met luzerne in het assortiment, om de kauwactiviteit te verbeteren/verhogen. Dit laat wel zien dat de aandacht een beetje verschoven is. De ontwikkelingen in paardenvoerland staan blijkbaar niet stil, hoe langzaam ze ook lijken te gaan. Welzijnsvoer is een goede zaak voor de paarden; wat mij betreft wordt deze trend de normaalste zaak van de wereld. 

 

 

 


 
meer columns | Naar de home pagina
Reacties (2)Pavo
20-02-2010 14:33

Marike, columnist
20-02-2010 17:42

Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie