Drs. Annette van Weezel Errens

Drs. Annette van Weezel Errens


Drs. Annette van Weezel Errens is veterinair en heeft "het Nieuwe Voeren" ontwikkeld. Een voedingsconcept op basis van de natuurlijke behoeften van het paard. Kijk voor meer informatie en het gratis handboek "Het Nieuwe Voeren" op www.equilin.eu

Veiligheid van paardenvoer? De laatste nieuwtjes..



Vorige maand vond alweer de vijfde editie van het ‘European Equine Nutrition and Health Congress' in België plaats. Dit keer hadden ze als thema ‘Feeding the muscle’.  Alle laatste weetjes op het gebied van paardenvoeding werden hier besproken. Vooraf waren er een aantal workshops, voor mij was de workshop over de Europese regelgeving erg interessant. Er werd uitleg gegeven over de laatste veranderingen die gelden voor een producent van diervoeder (dus ook van supplementen), waar hij/zij zich aan moet houden en wat allemaal op een etiket moet en mag worden vermeld.

Op de eerste plaats moeten etiketten uniform zijn, in andere Europese landen moet men er dus ook nog wijs uit worden en daarbij mag de consument niet misleid worden. In een zak voer moet dus zitten wat er op het etiket staat en het moet doen wat er wordt beloofd. Voer of supplementen mogen ook niet claimen dat het een ziekte geneest of behandelt. Wel mag er staan dat het de gezondheid ondersteunt of optimaliseert.

Op de tweede plaats moet het diervoeder veilig zijn en moeten de grondstoffen allemaal te traceren zijn. Een producent die diervoeder produceert en verhandelt moet ISO gecertificeerd zijn. Een belangrijke  voorwaarden voor dit certificaat is dat de producent binnen een periode van 4 uur alle grondstoffen en producten kan traceren tot en met de eindverbruiker. Het laatste voedselschandaal in Duitsland met besmette komkommers waar nu echt mensen aan overlijden, geeft wel aan hoe belangrijk dat is.

Een paard is, hoe raar het ook klinkt voor de Europese en Nederlandse wet een voedselproducerend dier. Daarbij moet diervoeding ook daadwerkelijk gezond zijn voor het dier, paarden mogen er dus niet ziek van worden. Voerfabrikanten in Nederland moeten dus het GMP-certificaat (dit is een soort ISO) hebben om voer op de Europese markt te mogen verkopen, dit in inmiddels wel aardig geregeld.

Maar bij de producenten en verkopers van supplementen komen we opeens in een heel grijs gebied. Supplementen zijn aanvullend diervoeder voor de wet, in hoge concentraties worden vitaminen, mineralen en andere stoffen toegevoegd. Stoffen die niet allemaal per definitie even veilig zijn. Goedkopere grondstoffen worden vaak in China geproduceerd en verhoogde gehalten aan bijvoorbeeld zware metalen (giftig), is daar geen uitzondering. Gecertificeerde bedrijven zijn verplicht grondstoffen te monitoren en er een veiligheidsplan voor op te stellen, niet gecertificeerde bedrijven niet….

Ook zijn gecertificeerde bedrijven gehouden aan een positieve lijst. Alleen grondstoffen die bewezen veilig en effectief zijn en waar de herkomst van bekend is, mogen worden gebruikt. Op zich dus best goed geregeld zou je denken.

Probleem is alleen dat veel producenten en verkopers van supplementen helemaal niet gecertificeerd zijn. De VWA (voedsel en waren autoriteit) heeft al aangekondigd strenger te gaan handhaven, ik ben benieuwd…




meer columns | Naar de home pagina




Reacties (2)



R. Woudstra
31-05-2011 10:21
Leuk allemaal. Maar de meeste supplementen voldoen niet aan label claim (wat op het etiket staat ook daadwerkelijk erin zit). Er is geen organisatie in Nederland die hier op toeziet. Het enige waar men op let is of het etiket voldoet aan de eisen die men heeft opgesteld. Helaas zecht dit dus niets over de ingredienten en hun hoeveelheden die in het product zitten. Producten die voldoen aan label claim zouden een keurmerk moeten krijgen van een onafhankelijke organisatie. Dit geeft meer duidelijkheid voor de consument. Laten ze daar maar eens aan beginnen.

annette
31-05-2011 10:28
Officieel houdt de overheid hier toezicht op, dit valt onder vwa en waarschijnlijk zal er wel strenger gehandhaafd gaan worden ivm voedselveiligheid. Maar een onafhankelijke organisatie vanuit de sector die het kaf van het koren scheidt is zeker een goed idee, ook kan een dergelijke organisatie de belangen behartigen en het aanspreekpunt zijn voor de regelgevers. Misschien iets voor supplementenvergelijk?





Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie