Nicole Slijkerman

Nicole Slijkerman


Nicole is afgestudeerd aan het Van Hall Instituut in Leeuwarden voor de opleiding Paard en Management en Master of Science in Managemeen. Van kleins af aan is zij zeer actief in de dressuursport. Na haar opleiding is zij vier jaar werkzaam geweest bij voerproducent Hartog als voedingsdeskundige. Sinds 2009 is zij eigenaresse van VoerVergelijk.nl

Een paard hoort in de weide



Het is volop voorjaar. Het gras begint weer te groeien. Straks mogen de paarden weer op de weide. Lekker gras eten, vrije beweging en contact met soortgenoten. Allerlei aspecten die het welzijn van een paard ten goede komen. Helaas is weidegang niet aan ieder paard besteedt. Vele paarden op pensionstallen komen nooit op het gras, simpelweg door ruimtegebrek. Andere paarden krijgen gezondheidsproblemen van weidegang, bijv. door suikers, overgewicht of staart/maneneczeem. Eigenlijk hoort toch ieder paard in de zomer te kunnen grazen in een weide met vers groen gras?

Geen weidegang, alleen een paddock of stapmolen. Hoeveel maneges en pensionstallen (voornamelijk in de randstad) hebben te maken met dit probleem. Simpelweg omdat er geen weide beschikbaar is of omdat de grondprijzen niet meer rendabel zijn. Daarbij komt de tijd die het kost om de paarden binnen en buiten te zetten. Allerlei praktische problemen, maar moet je wel een paard willen houden als je niet enigszins in zijn natuurlijke behoefte kan voorzien?

Diverse paarden worden niet in de weide gezet in verband met de hoeveelheid suikers in het gras bijv. paarden met acute hoefbevangenheid of insulineresistentie. Ook blijkt er enig verband te zijn tussen het eten van gras met veel suikers en de allergiereactie bij staart- en maneneczeem. Goed weidemanagement kan echter veel van dit soort problemen voorkomen.

In Nederland worden de meeste paarden gehouden op oud grasland voor koeien. Dit grasland bestaat voornamelijk uit Engels raaigras, wat veel suikers en eiwitten bevat om koeien veel melk te laten geven en snel te laten groeien voor de vleesproductie. De behoefte van paarden is echter heel anders en daarom zijn deze weiden eigenlijk niet geschikt voor paarden.  We zouden paarden beter kunnen houden op grasland ingezaaid met een speciaal grasmengsel voor paarden. Deze grasmengsels zijn ook beter bestand tegen vertrappen en hebben een lager groeipunt, omdat paarden het gras veel korter afgrazen dan koeien.

De afgelopen jaren worden paardenhouders zich meer bewust van de noodzaak om aandacht te besteden aan de hoeveelheid suikers in het krachtvoer, maar ook de hoeveelheid suikers in het weidegras en ruwvoer. Deze bewustwording van de hoeveelheid koolhydraten(suikers en zetmeel) in het rantsoen is erg goed. Veel paarden hebben baat bij een rantsoen met weinig calorieën, omdat veel paarden kampen met overgewicht, vooral in het weideseizoen. Het grootste deel van de paarden wordt gebruikt als recreatiepaard en dient ook overeenkomstig gevoerd te worden.

Aangezien het welzijn van paarden in Nederland steeds belangrijker wordt, verdient de weidegang ook extra aandacht. Dit is de natuurlijke manier van voedselopname voor een paard en hier zou naar mijn idee ieder paard van moeten kunnen genieten.




meer columns | Naar de home pagina




Reacties (1)



Maureen
18-04-2011 10:19
Volledig mee eens! Ik zou geen paard willen hebben als hij/zij niet zo goed als dagelijks in de wei zou kunnen staan! Voor wie doe je het dan? Voor mij is de essentie van paarden hebben ervoor zorgen dat je het beide naar de zin hebt, een paard is niet bedoeld om in een box van 3x3 te staan.. Ik wordt daar ook niet gelukkig van.





Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie