Ir. Marike Jacobs

Ir. Marike Jacobs


Marike is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar jeugd raakte zij door ervaringen met paarden met diverse gezondheidsproblemen steeds meer geïnteresseerd in voeding. Na haar hbo-opleiding aan HAS Den Bosch besloot zij zich verder in dier- en paardenvoeding te specialiseren. Regelmatig verschijnt op VoerVergelijk een column van haar hand.

Lekker



Waarom zit er nog steeds melasse in paardenvoer? En waarom willen wij zo graag dat een paard bijna zijn stal uit springt als zijn voer eraan komt? Zelfs voor paarden zonder Cushing of insulineresistentie is melasse niet gezond en ook zeker niet nodig. En als wij het dan toch zo belangrijk vinden dat onze paarden lèkker voer krijgen, dan zijn smaakstoffen een super alternatief.

Melasse zit in bijna alle voeders, in het ene meer dan in het andere, variërend van 2% tot wel 12%. Fabrikanten gebruiken het als plakmiddel in brokken. In muesli en andere voersoorten zit het als stofbinder, maar vooral om ervoor te zorgen dat paarden het voer graag eten. Dat voer wordt opgenomen is belangrijk, want uit dat voer moet een paard zijn energie en andere voedingsstoffen halen. Langzaam eten, of een hap hooi pakken tussendoor, doet niets af aan de hoeveelheid krachtvoer die een paard eet. En het is veel beter dan het in twee minuten leeg eten van de voerbak.

In de beoordelingen op VoerVergelijk.nl zie je dat mensen een lage beoordeling geven aan een voer dat ‘niet goed’ wordt gegeten. Met "niet goed" bedoelen de meesten dat hun paard(-en) er niet om staan te springen. Maar waarom moet dat? Wordt het niet eens tijd dat we het idee loslaten dat paarden hun voer echt lèkker moeten vinden?

Paarden moeten hun voer wel eten, want krachtvoer is te duur om weg te gooien. Voer dat in de voerbak blijft liggen, of waar een paard met een vies gezicht vanaf een afstandje naar gaat staan kijken, maakt natuurlijk geen goede indruk. Maar veel mensen meten de smakelijkheid van een voer ook aan wat zij zélf lekker vinden ruiken (of smaken…). Dat vind ik raar, aangezien het paard een andere smaakbeleving heeft en hij toch degene is die het uiteindelijk moet opeten. 

De paarden van tegenwoordig zijn verwend. Ze krijgen keer op keer snoep als ontbijt, lunch en diner voorgeschoteld. Melasse is niet per se ongezond, maar nodig is het ook allerminst. Als wij het minder belangrijk vinden dat onze paarden hun voer opschrokken omdat ze het zo lekker vinden, is melasse in krachtvoer (en ruwvoer) niet meer nodig. Maar ook al blijft lekker voer wel belangrijk, dan nog is melasse overbodig. Zowel in de veevoedingssector als in huisdierenvoeding is veel onderzoek gedaan naar en wordt gewerkt met (onschadelijke!) smaakstoffen. De paardenhouderij kan daar een voorbeeld aan nemen!




meer columns | Naar de home pagina




Reacties (5)



Anneke
25-01-2010 12:18
Volledig mee eens. Nu de krachtvoerfabricanten nog zover krijgen!
Mijn paard is 7 loopt M2 en wordt 4-5 keer per week getraind. Hij krijgt enkel 3x per dag een berg hooi en ongeveer 2,5 kg brok verdeeld over 2 keer voeren. Hij heeft meer dan genoeg energie en ik hoop een alternatief te vinden voor die brokken! Hij loopt eerder tussen iedere hap hooi een rondje dan dat hij alles in eens op eet. Hoeveel paarden doen hem na?!

Jef
28-01-2010 15:51
Niet 100 % mee eens. Het is als voederfabrikant niet gemakkelijk om voor melasse een goed alternatief te vinden. Ik zeg niet dat het qua voedingswaarde een goed product is, maar dit doet niet af aan andere kwaliteiten (smakelijkheid, mooi uitzicht van de muesli). Indien het in beperkte mate 1-2 % gebruikt wordt is het een super goed product en doet niet af aan de voedingswaarde van het totaalproduct. Van deze kleine hoeveelheid gaat een paard zeker geen last hebben, en dit gaat er ook niet voor zorgen dat het krachtvoeder een "snoepje" wordt. Ik snap niet goed het taboe van melasse als het in zulke kleine hoeveelheden gebruikt wordt. Zeker niet als je dan toch aanraadt om andere smaakstoffen te gaan gebruiken zodat het voer lekker wordt. In de eerste plaats dient het krachtvoer aan te vullen in Vitamines, Mineralen, essentiële aminozuren en energie, maar in de tweede plaats is zowel voor de producent als voor de klant toch belangrijk de paarden hun voer opeten zodat ze alle noodzakelijke voedingsstoffen opnemen, niet?

Marike
30-01-2010 21:19
Het is inderdaad van belang dat paarden hun voer opeten en melasse in kleine hoeveelheden kan geen kwaad. Maar bij paarden die cushing hebben of insulineresistent zijn, worden alle vormen van krachtvoer ontraden, en vaak wordt melasse daar nog apart bij genoemd. Ik vind het niet vreemd dat er dan een afkeer tegen melasse ontstaat; dat slaat ook over op mensen die een paard zonder klachten hebben. Aan de fabrikant dan de uitdaging om alternatieven te vinden. Dat het niet gemakkelijk is om vervanging van melasse te vinden, geloof ik meteen. Maar er zijn wel meer dingen niet makkelijk… Er moet gewoon meer onderzoek worden gedaan. Melasse stamt uit het jaar stillekes en daar wordt, ondanks het inmiddels (niet voor niets) ontstane taboe, aan vast gehouden, omdat er geen direct voor de hand liggende alternatieven zijn.
Paardeneigenaren mogen daarbij best een beetje meer gezond verstand krijgen wat voeren betreft. Het voer dat er voor ons lekker uitziet (glanzende muesli’s e.d.) en wat wij lekker vinden ruiken, is niet per definitie goed voor onze paarden. De beste voeders worden daarop afgerekend, en dat is niet terecht.

Dorine
01-02-2010 11:10
Wanneer er wordt gekeken naar paardenkrachtvoer, is mijns inziens niet eens zo zeer de hoeveelheid melasse van belang, maar de totale hoeveelheid zetmeel en suikers. Dit zit over het algemeen veel te veel in krachtvoer waardoor er vaak in meer of mindere mate klachten ontstaan. Ik vind dat daar meer de nadruk op moet worden gelegd, daar een krachtvoer dat voor meer dan 30% suikers en zetmeel meer de regel dan uitzondering is.

Astrid
29-03-2010 14:43
Paarden zijn van nature geen zoetekauwen. Dat hebben wij van ze gemaakt. Wij vermenselijken veel van wat we denken dat voor onze paarden goed is. Een muesli voeren we vaak liever, omdat het er zo appetijtelijk uitziet en gezond lijkt met die mooie stukjes oranje gedroogde wortel erin.
Ik denk dat net dat vermenselijken een oorzaak is van het feit dat steeds meer paarden aan welzijnsziekten lijden. Het is aan ons daar de verantwoording voor te nemen en ons eigen (voer)gedrag naar onze paarden toe onder de loep te nemen.
Zie krachtvoer als fast food en dan weet je zelf ook dat het niet gezond is om dat iedere dag te eten.
Veel paarden krijgen in verhouding tot de feitelijke inspanning teveel energie in de vorm van krachtvoer binnen en te weinig, kwalitatief inferieur en niet frequent genoeg ruwvoer. En dat laatste is net de basis van alles.





Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie