Ir. Marike Jacobs

Ir. Marike Jacobs


Marike is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar jeugd raakte zij door ervaringen met paarden met diverse gezondheidsproblemen steeds meer geïnteresseerd in voeding. Na haar hbo-opleiding aan HAS Den Bosch besloot zij zich verder in dier- en paardenvoeding te specialiseren. Regelmatig verschijnt op VoerVergelijk een column van haar hand.

LekkerWaarom zit er nog steeds melasse in paardenvoer? En waarom willen wij zo graag dat een paard bijna zijn stal uit springt als zijn voer eraan komt? Zelfs voor paarden zonder Cushing of insulineresistentie is melasse niet gezond en ook zeker niet nodig. En als wij het dan toch zo belangrijk vinden dat onze paarden lèkker voer krijgen, dan zijn smaakstoffen een super alternatief.

Melasse zit in bijna alle voeders, in het ene meer dan in het andere, variërend van 2% tot wel 12%. Fabrikanten gebruiken het als plakmiddel in brokken. In muesli en andere voersoorten zit het als stofbinder, maar vooral om ervoor te zorgen dat paarden het voer graag eten. Dat voer wordt opgenomen is belangrijk, want uit dat voer moet een paard zijn energie en andere voedingsstoffen halen. Langzaam eten, of een hap hooi pakken tussendoor, doet niets af aan de hoeveelheid krachtvoer die een paard eet. En het is veel beter dan het in twee minuten leeg eten van de voerbak.

In de beoordelingen op VoerVergelijk.nl zie je dat mensen een lage beoordeling geven aan een voer dat ‘niet goed’ wordt gegeten. Met "niet goed" bedoelen de meesten dat hun paard(-en) er niet om staan te springen. Maar waarom moet dat? Wordt het niet eens tijd dat we het idee loslaten dat paarden hun voer echt lèkker moeten vinden?

Paarden moeten hun voer wel eten, want krachtvoer is te duur om weg te gooien. Voer dat in de voerbak blijft liggen, of waar een paard met een vies gezicht vanaf een afstandje naar gaat staan kijken, maakt natuurlijk geen goede indruk. Maar veel mensen meten de smakelijkheid van een voer ook aan wat zij zélf lekker vinden ruiken (of smaken…). Dat vind ik raar, aangezien het paard een andere smaakbeleving heeft en hij toch degene is die het uiteindelijk moet opeten. 

De paarden van tegenwoordig zijn verwend. Ze krijgen keer op keer snoep als ontbijt, lunch en diner voorgeschoteld. Melasse is niet per se ongezond, maar nodig is het ook allerminst. Als wij het minder belangrijk vinden dat onze paarden hun voer opschrokken omdat ze het zo lekker vinden, is melasse in krachtvoer (en ruwvoer) niet meer nodig. Maar ook al blijft lekker voer wel belangrijk, dan nog is melasse overbodig. Zowel in de veevoedingssector als in huisdierenvoeding is veel onderzoek gedaan naar en wordt gewerkt met (onschadelijke!) smaakstoffen. De paardenhouderij kan daar een voorbeeld aan nemen!
meer columns | Naar de home pagina
Reacties (5)Anneke
25-01-2010 12:18

Jef
28-01-2010 15:51

Marike
30-01-2010 21:19

Dorine
01-02-2010 11:10

Astrid
29-03-2010 14:43

Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie