Nicole Slijkerman

Nicole Slijkerman


Nicole is afgestudeerd aan het Van Hall Instituut in Leeuwarden voor de opleiding Paard en Management en Master of Science in Managemeen. Van kleins af aan is zij zeer actief in de dressuursport. Na haar opleiding is zij vier jaar werkzaam geweest bij voerproducent Hartog als voedingsdeskundige. Sinds 2009 is zij eigenaresse van VoerVergelijk.nl

Diploma halen voor het houden van paarden"Tweehonderdduizend paarden krijgen te weinig beweging, zijn eenzaam en verpieteren in hun box of in de modder". De Nederlandse paardenhouderij wordt wel heel negatief afgeschilderd in de media. Staan onze paarden er echt zo slecht bij? Extra kennis over het houden van paarden kan geen kwaad, maar een paardendiploma gaat wel erg ver.

Volgens het nieuws van 14 december in de Telegraaf zou het zeer slecht gesteld zijn met de helft van de Nederlandse paarden. Bijna tweehonderduizend paarden zouden verpieteren in hun box. De Dierenbescherming pleit voor een diploma voor het houden van paarden. Zou het invoeren van een paardendiploma niet een beetje overdreven zijn? Iedereen mag kinderen opvoeden, maar voor het houden van paarden zouden we eerst een diploma moeten behalen…

Feit is dat paarden van nature zijn ingesteld op veel beweging en constante beschikking over caloriearme vezelrijke voeding. Terwijl we tegenwoordig onze paarden vaak slechts enkele uurtjes uitloop geven, vooral in deze tijd van het jaar,  met slechts 2 á 3 voerbeurten per dag. Dit alles komt vaak voort uit praktische problemen. Zoals bijv. maneges en pensionstallen met geen of weinig weidegang, natte paddocks en onvoldoende tijd om alle paarden binnen en buiten te zetten. Ook voor het voeren is slechts weinig tijd beschikbaar waardoor dit tot slechts enkele malen per dag wordt beperkt.

Moeten onze paarden leiden onder deze praktische problemen? Het is niet eenvoudig om een goede balans te vinden tussen welzijn en praktijk. Natuurlijk zou iedereen zijn paard graag het jaar rond zien galopperen in een groot weiland met andere paarden. Maar helaas is dit niet voor iedereen weggelegd. Wel kunnen we met allen bewust zijn over het houden van paarden en het verbeteren van welzijn. Vaak kunnen door relatief kleine aanpassingen grote verbeteringen behaald worden. Bijvoorbeeld  door paarden op stal vrijwel onbeperkt vezels met lage voedingswaarde te geven, wordt verveling tegen gegaan en bootsen we het natuurlijke eetpatroon na.

Ik ben absoluut een voorstander van het vergroten van kennis onder paardenhouders. Veel paardenhouders hebben te weinig kennis over het houden van paarden en het voeren van paarden. Ook in het aankomende jaar zal het team van VoerVergelijk weer een steentje bijdragen aan het vergroten van kennis in de paardenhouderij. 

Lees meer:
Basistips paarden voeren
Nieuws: weinig vezels negatieve invloed op welzijn
Column: Uren rijden is niet zielig
 
meer columns | Naar de home pagina
Reacties (4)liekie
21-12-2010 12:07

Marike
21-12-2010 12:20

adriana
21-12-2010 12:24

Fabienne
21-12-2010 17:30

Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie