Drs. Annette van Weezel Errens

Drs. Annette van Weezel Errens


Drs. Annette van Weezel Errens is veterinair en heeft "het Nieuwe Voeren" ontwikkeld. Een voedingsconcept op basis van de natuurlijke behoeften van het paard. Kijk voor meer informatie en het gratis handboek "Het Nieuwe Voeren" op www.equilin.eu

De zin van biologisch eten en voeren



Al jaren ben ik groot voorstander van de biologische landbouw, dit is zo gekomen tijdens mijn studie diergeneeskunde. Toen ik in mijn vijfde jaar een weekje slachthuis stage had, ben ik zo geschrokken van de aantallen dieren die er per dag geslacht worden (1,3 miljoen in Nederland, dit is nog steeds zo) en de gehele mentaliteit in deze sector, dat ik acuut vegetariër ben geworden.

Toen ik een paar maanden later over de grootste shock heen was ben ik me meer gaan verdiepen in de biologische sector. Inmiddels eet ik ook weer af en toe een stukje vlees, maar dan wel alleen als het biologisch is geproduceerd. Ook ben ik voorstander van het voeren van paarden met biologisch voer.

Dit heeft een aantal redenen. Op de eerste plaats is het bekend dat we door de intensieve landbouw op grote schaal de landbouwgrond is uitgeput waardoor planten niet voldoende of te eenzijdige (door de bemesting) grondstoffen krijgen om voldoende vitaminen en mineralen aan te maken.

Ook is de hele reguliere landbouw gericht op snelle groei met veel massa, de kwaliteit lijkt van ondergeschikt belang. Vaak heeft een plant langer de tijd nodig om de jeugdige suiker en eiwit gehaltes om te zetten in hoogwaardigere voedingsstoffen en om voldoende mineralen op te nemen uit de grond. En juist vitaminen en anti-oxidanten, stoffen die het lichaam gezond houden, houden de plant ook gezond. Als planten bijna niet worden blootgesteld (door landbouwgiffen en teelttechnieken) aan ziektekiemen zullen ze ook deze stoffen minder aanmaken.

Geschat wordt dat in de EU de lagere gehaltes aan vitaminen en mineralen tot wel 30% kan oplopen als men de gewone met de biologische landbouwproducten vergelijkt. Nu is dat nog wel op te lossen met een dagelijkse vitaminen pil, maar waar het mij vooral om gaat is de mentaliteit van de biologische landbouw.

Bij veel biologische boeren is het oprecht de intentie om de natuur meer haar gang te laten gaan en met haar samen te werken. Zo krijgen zowel planten als dieren meer de tijd om op een natuurlijke manier te leven en tot ontwikkeling te komen. En dat bevalt mij goed, daarbij zijn biologische producten ook vaak veel smaakvoller.

Paarden geheel volgens de biologische principes houden lijdt vaak tot wat praktische problemen, zoals het gesloten systeem waarbinnen dieren gehouden dienen te worden, dit is mbt wedstrijden niet goed toepasbaar. Toch zijn er zeker directe voordelen, zoals het voorkomen van landbouwgif dat nu in de regel op gewoon strooisel aanwezig is.

Het is een goed streven om je paard te voeren met biologische voedingsmiddelen, zo draag je bij aan een duurzame landbouw die meer met de natuur samenwerkt dan nu in de gangbare landbouw het geval is en geef je je paard gezondere voeding.

Lees meer:
Biologisch paardenvoer 




meer columns | Naar de home pagina




Reacties (0)







Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie