Ir. Marike Jacobs

Ir. Marike Jacobs


Marike is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar jeugd raakte zij door ervaringen met paarden met diverse gezondheidsproblemen steeds meer geïnteresseerd in voeding. Na haar hbo-opleiding aan HAS Den Bosch besloot zij zich verder in dier- en paardenvoeding te specialiseren. Regelmatig verschijnt op VoerVergelijk een column van haar hand.

Verstopt



Een paard met een slokdarmverstopping rochelt, hoest, speekselt, zweet, houdt zijn hals lang en soms komt er schuim uit de neusgaten (soms ook met voedseldeeltjes erin). Het lijkt alsof het paard stikt, maar de verstopping zit in de slokdarm en niet in de luchtpijp. Desalniettemin is een slokdarmverstopping een akelige beleving voor een paard en kan het schade geven aan de slokdarm.

Sommige verstoppingen lossen zich vanzelf op of kunnen weggemasseerd worden, maar vaak is een veearts nodig. Deze sedeert het paard flink, zodat deze ontspant. Vervolgens wordt met een neussonde gepeild waar de verstopping zit en of deze naar de maag geduwd kan worden. Als dit niet gaat, kan geprobeerd worden de verstopping te verweken met water. Een laatste redmiddel is een trip naar de kliniek.

Vroeger werd slokdarmverstopping vaak veroorzaakt door slecht- of ongeweekte bietenpulp. In rundveebrok en geiten- en schapenvoer zit pulp verwerkt die bij paarden problemen kan geven. Tegenwoordig zijn vooral gulzig eten en/of voernijd, slecht kauwen, het voeren van kortgemaaid gras uit de grasmaaier, niet volledig uitgewerkte sedatie en stukken appel/wortel oorzaak van een slokdarmverstopping.

Tegenwoordig zijn er verschillende producten verkrijgbaar die voorkomen dat een paard gulzig eet. Muesli’s met vezelige ingrediënten zoals luzerne en/of spelt zorgen ervoor dat een paard meer moet kauwen en dus langzamer eet. Maar sommige paarden zijn daar niet van onder de indruk en zijn gebaat bij een paar grote ronde stenen in de voerbak. Bij paarden met voernijd kan het helpen het paard apart te laten eten. Slecht kauwen kan ook komen door gebitproblemen. Laat je paard dus regelmatig nakijken en behandelen door een tandarts.

Ook van ruwvoer, zoals fijn kuilvoer, kan een paard slokdarmverstopping krijgen. Hiervoor zijn bijvoorbeeld tassen, kliko’s enzovoorts een uitkomst. Een paard kan hierdoor slechts weinig ruwvoer per hap naar binnen werken en een eventuele verstopping wordt hiermee voorkomen. Verder is een voldoende aanbod van ruwvoer belangrijk om te voorkomen dat een paard hongerig is en daardoor te snel eet. Veel kauwen vergroot bovendien de speekselproductie, waardoor het voedsel beter door de slokdarm glijdt.

Door eerst ruwvoer te voeren voor krachtvoer komt de speekselproductie op gang en is een paard minder hongerig. Daardoor glijdt het krachtvoer beter en zal hij bovendien rustiger eten. Het voeren van kortgemaaid gras is vaak goed bedoeld (door kinderen, ouders, voorbijgangers), maar kan erg gevaarlijk zijn. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor ronde stukken wortel. Na een behandelde slokdarmverstopping is het van belang een paard op advies van de veearts 24-72 uur niet te laten eten en daarna geweekt voer te voeren, zoals slobber. Uiteindelijk kan weer worden overgegaan op het normale rantsoen.

Kortom, beter voorkomen dan genezen!

Lees meer:
Slokdarmverstopping
Producten ter vertraging van de ruwvoeropname 




meer columns | Naar de home pagina




Reacties (0)







Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie