Drs. Annette van Weezel Errens

Drs. Annette van Weezel Errens


Drs. Annette van Weezel Errens is veterinair en heeft "het Nieuwe Voeren" ontwikkeld. Een voedingsconcept op basis van de natuurlijke behoeften van het paard. Kijk voor meer informatie en het gratis handboek "Het Nieuwe Voeren" op www.equilin.eu

Voorkom uitdroging met elektrolytenEen paard kan 15-20 liter per uur zweten, dus uitdroging kan gemakkelijk plaatsvinden. Zweten ontstaat tijdens arbeid, lange transporten of warm weer. Als de hittestress lang genoeg duurt, kan het paard door het veelvuldig zweten zelfs uitdrogen. Uitdroging kan tot gevolg hebben: moeite met leren, verslechterde prestaties en in uiterste gevallen zelfs de dood. Paarden zijn van nature niet altijd in staat om voldoende water en elektrolyten(zouten) op te nemen om de vochtbalans te herstellen. Vul daarom elektrolyten aan om uitdroging te voorkomen!  

Zweten is een manier om warmte kwijt te raken. Door de verdamping van zweet op de huid, koelt het lichaam af. Het effect van zweten is bij paarden heel anders dan bij mensen.

Mensen verliezen vocht tijdens het zweten, waarna ook elektrolyten uitgezweet worden.  Door het uitzweten van water wordt de concentratie elektrolyten in het lichaam hoger en krijgen mensen dorst. Het drinken van water herstelt de vochtbalans.

Als paarden zweten dan verliezen ze elektrolyten, waarna ook water uitgezweten wordt. Door het uitzweten van elektrolyten wordt de verhouding van de hoeveelheid water in het lichaam hoger en de hoeveelheid elektrolyten lager. Paarden krijgen daardoor geen dorst en drinken bij uitdroging dus moeilijk. Daarnaast heeft het drinken van alleen water niet direct resultaat om uitdroging tegen te gaan. Het lichaam denkt immers dat er genoeg water in het lichaam is en zal het niet automatisch opnemen in de darmen. Daarbij zal het lichaam meer water mèt elektrolyten gaan uitscheiden via de nieren, zodat de uitdroging zelfs nog erger wordt.

Uitdroging is te voorkomen door het water en de elektrolyten, die met het zweet verloren zijn gegaan, aan te vullen. De toevoeging van elektrolyten is dus essentieel.

Elektrolyten kunnen het beste in combinatie met water toegediend worden, in plaats van geconcentreerde elektrolytenpasta’s. Het gevolg van elektrolyten toedienen zonder voldoende vocht heeft als gevolg  dat de zouten uit het product in te geconcentreerde vorm in de dunne darm aankomen en daar juist water vanuit het lichaam aantrekken. Het gevolg is dat het paard juist nog meer vocht verliest via de darmen i.p.v. dat het paard elektrolyten gaat opnemen. Dit met een nog sterkere uitdroging tot gevolg.

Dus leer paarden al thuis water met elektrolyten te drinken, desnoods door wat appelsap of andere limonade door het water te doen, zo zullen ze tijdens transport of op het wedstrijdterrein makkelijker drinken en wordt uitdroging tegen gegaan.
meer columns | Naar de home pagina
Reacties (10)Marielle
06-07-2010 12:11

annette
06-07-2010 16:19

marlon
05-11-2010 15:36

annette
08-11-2010 10:26

marlon
10-11-2010 14:49

Annette
20-11-2010 21:58

enneke
31-03-2011 17:04

enneke
31-03-2011 17:05

annette
29-08-2012 10:12

ingrid
07-07-2014 12:56

Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie