Ir. Olga Dansen

Ir. Olga Dansen


Olga is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar studie aan HAS Den Bosch raakte zij geïnteresseerd in diervoeding. Door haar stage aan de Universiteit in Utrecht werd haar duidelijk dat ze graag in de paardenvoeding verder zou willen. Verder werkt Olga als stalmedewerker op een manege/pensionstal en heeft ze een verzorgpaard waar ze dressuurwedstrijden mee rijdt, maar ook graag een bosrit mee gaat maken.

Haal de grote grazers uit de Oostvaardersplassen



In maart zijn 1155 grote grazers gestorven in de Oostvaardersplassen, hiervoor is dit natuurgebied de afgelopen weken weer volop in opspraak. Acht jaar geleden schreef Marike Jacobs over de Doodsvaardersplassen op VoerVergelijk. Nu is de situatie niet veel anders dan toen. Dat is toch zeer verontrustend! Elk jaar ontstaat dezelfde discussie over het lot van de dieren op de Oostvaardersplassen. Bijvoeren of afschotbeleid toepassen? Beide maatregelen hebben voor- en nadelen en in mijn ogen gaan beide maatregelen niet het gewenste resultaat opleveren. Mijn inziens zouden de grote grazers weggehaald moeten worden uit dit natuurgebied.

De Oostvaardersplassen zou een mooi en bijzonder natuurgebied moeten worden met tal van diersoorten, waar veel mensen voor hun ontspanning naar toe zouden kunnen gaan. In 1983 is er een groep van 35 Heckrunderen geïntroduceerd in het gebied. Een jaar later nog eens 27 Konikpaarden en in 1992 nog eens 54 edelherten. Super leuk natuurlijk voor de mens om naar te kijken! En in het begin was er ook niks mis mee en moesten deze dieren ervoor zorgen dat het landschap open werd gehouden zodat het gebied aantrekkelijk zou blijven voor ganzen en andere water- en moerasvogels. Dat ‘open houden’ is volgens mij een beetje te goed gelukt. De Oostvaarderplassen staan niet voor niks de laatste jaren meer bekend als ‘kaalgevreten open vlakte’.

Eind oktober 2017 bleek er uit de telling dat er circa 5230 grote grazers (230 Heckrunderen, 1040-1060 Konikpaarden en 3910-3990 edelherten) in het natuurgebied leven. Een flinke stijging en blijkbaar is het natuurgebied niet opgewassen tegen deze grote hoeveelheid grote grazers. Met bijvoeren zorg je er wel voor dat de dieren (tijdelijk) minder honger hebben, maar hiermee verander je niet het natuurgebied. Kijk maar eens naar je eigen weiland in de winter, als daar meer dieren grazen dan dat het weiland kan hebben, dan is er binnen de kortste keren geen grassprietje meer te zien en alleen nog maar zand. En dat zand zal zand blijven totdat jij je paarden daar een poosje weghaalt. Alleen dan kan de natuur (het weiland in dit geval) zich herstellen. En ik denk dat dit misschien ook wel op de Oostvaardersplassen moet gebeuren. Haal alle grote grazers weg zodat de natuur zich kan herstellen. Dit is ook het advies van emeritus hoogleraar Frank Berendse: “haal de grote grazers weg uit de Oostvaardersplassen en maak er een toegankelijk moerasgebied van.” Frank Berendse was destijds betrokken bij de ontwikkeling van het gebied en vindt nu dat het experiment met de grote grazers is mislukt.

Ik kan me wel vinden in de mening van Frank Berendse. Het is natuurlijk jammer als de grote grazers daar verdwijnen, maar dit weegt niet op tegen het huidige dierenleed. Ik ben bang dat als er een kleine populatie grote grazers wordt aangehouden, dat we over een paar jaar weer terug bij af zijn, tenzij er een correct beleid wordt doorgevoerd waarbij een duidelijk evenwicht is tussen voedselaanbod en hoeveelheid dieren.

Bronnen:
https://www.nu.nl/binnenland/5207963/in-maart-1155-grote-grazers-gestorven-in-oostvaardersplassen.html
https://nos.nl/artikel/2221305-hoogleraar-haal-de-grote-grazers-uit-de-oostvaardersplassen.html

 




meer columns | Naar de home pagina




Reacties (0)







Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie