Ir. Marike Jacobs

Ir. Marike Jacobs


Marike is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar jeugd raakte zij door ervaringen met paarden met diverse gezondheidsproblemen steeds meer geïnteresseerd in voeding. Na haar hbo-opleiding aan HAS Den Bosch besloot zij zich verder in dier- en paardenvoeding te specialiseren. Regelmatig verschijnt op VoerVergelijk een column van haar hand.

Ronduit dik



57% van de Nederlandse paarden is te dik, aldus het Paarden Kennis Centrum. Dat is best een schokkend percentage, maar ik geloof het direct. Op elke hoek van de straat zie ik een te dik paard of een te dikke pony. En het lijkt haast een afspiegeling van hoe veel mensen tegenwoordig leven: veel en ongezond eten en weinig bewegen.

Persoonlijk houd ik van afgetrainde duurloperslichamen met zo min mogelijk vet. De gevulde sportconditie die bij keuringen gevraagd wordt, vind ik vaak al teveel. Dat extra gewicht is niet nodig en ze moeten het toch maar meezeulen. Andere mensen zien juist liever vollere paarden, want dat oogt rond, gezond, goed verzorgd en veel mensen denken dat het goed is als een paard een beetje reserve heeft. Helaas slaan veel eigenaren daar in door, met als resultaat een ronduit dik paard met vetbulten langs de (vaak pluizige) staartwortel en vetrand op de hals.

Dikke paarden voelen zich lekker bij koud weer, want spek isoleert goed en een dik lijf produceert meer warmte. Een warm en vochtig klimaat (of zomer) is voor een dik paard echter bijzonder onprettig. Hij kan slecht zijn warmte kwijt en de kans op hittestress is vele malen groter dan bij een normaal gewicht. Werken is niet leuk meer. Gewrichten, spieren, pezen en banden worden onnodig zwaar belast. Overgewicht kan vooral bij sobere rassen, zoals shetlanders en Welsh pony’s, insulineresistentie en hoefbevangenheid veroorzaken. Een ziekte die menig klein dikkerdje goed bekend is.

Het kost behoorlijk wat inspanning van zowel eigenaar als paard om overgewicht te verliezen. Een lange adem is nodig; afslanken is namelijk een langdurig proces. Minder eten is noodzakelijk, en dat geldt vooral voor het krachtvoer. Krachtvoer is junkfood voor een te dik paard. Het volledig schrappen van voer is absoluut geen optie, want ruwvoer moet, evenals vitaminen en mineralen. Een dik paard dat ineens geen eten meer krijgt, loopt het risico op bloedvervetting, wat fataal kan zijn. Hetzelfde geldt als zo’n paard van de ene op de andere dag zwaar aan het werk gezet wordt. 

Voor een paard is het beter dat hij een gezond gewicht behoudt. Dat bereik je door goed te kijken naar je paard/pony en in te spelen op eventuele veranderingen. Krachtvoer matigen/schrappen en meer beweging geven zijn de geboden wanneer een dier dikker wordt. Om een paard van voldoende vitaminen en mineralen te voorzien, kun je koeken of een los supplement gebruiken. Krijgt een paard of pony al erg weinig voer en wordt hij dik van lucht, dan is meer beweging de enige optie. Kilometers maken dus!

Meer informatie:
Conditiescore
Dikke paarden
Hoefbevangenheid
Insulineresistentie




meer columns | Naar de home pagina




Reacties (0)







Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie