Ir. Olga Dansen

Ir. Olga Dansen


Olga is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar studie aan HAS Den Bosch raakte zij geïnteresseerd in diervoeding. Door haar stage aan de Universiteit in Utrecht werd haar duidelijk dat ze graag in de paardenvoeding verder zou willen. Verder werkt Olga als stalmedewerker op een manege/pensionstal en heeft ze een verzorgpaard waar ze dressuurwedstrijden mee rijdt, maar ook graag een bosrit mee gaat maken.

Investeren in de gezondheid van je paard



Inmiddels ben ik alweer drie jaar actief als voerconsultant voor VoerVergelijk.nl. Nog steeds komen er nieuwe en interessante vragen bij ons binnen. Hierdoor blijft ons werk afwisselend en uitdagend. Daarnaast merk ik dat de gemiddelde paardenhouder zich steeds meer bewust wordt van het belang van de juiste voeding voor zijn of haar paard.

Bijna een jaar geleden werden we benaderd door een pensionstal in Groenekan, met voornamelijk recreatiepaarden. De vraag was of we hen van voedingsadvies konden voorzien. De pensionhouder was benieuwd of hij de paarden op de juiste manier voerde en of het ruwvoer van voldoende kwaliteit was. Uit eigen initiatief had de pensionhouder zijn ruwvoer laten analyseren bij de BLGG. Een goed rantsoen staat of valt namelijk bij de kwaliteit van het ruwvoer. Daarnaast is het juist inschatten van de arbeidsintensiteit ook van belang, net zoals tal van andere zaken. Er komt dus heel wat bij kijken wil je een goed advies kunnen geven.

Aan de hand van de informatie die we van de pensionhouder hadden ontvangen hebben Marike Jacobs en ik een presentatie voorbereid. Het publiek die op de lezing was afgekomen, was zeer geïnteresseerd en enthousiast. Dit maakt het werk voor ons extra leuk.

De mensen op de pensionstal in Groenekan zijn dus erg bewust bezig met de voeding van hun paarden. Maar ook tijdens Horse Event een paar maanden geleden, werd mij duidelijk dat steeds meer mensen zich bezig houden met het voer van hun paard. Ik was blij verrast door het aantal mensen dat een plukje ruwvoer had meegenomen om te laten beoordelen op de uiterlijke kenmerken. Ook wist ruim 60% van de deelnemers aan de prijsvraag het juiste antwoord te geven op de vraag ‘wat is het best ruwvoer voor paarden?’.

De bewustwording is naar mijn idee de afgelopen jaren verbeterd. Waar het helaas nog wel op vast loopt, is de stap om het ruwvoer te laten analyseren. Omdat ruwvoer erg wisselend van kwaliteit kan zijn en er al verschil kan zijn tussen balen van dezelfde partij, is het een duur grapje om het ruwvoer te laten analyseren. Hierdoor haken mensen al snel af. Toch is het goed om te weten wat je voert. Hierdoor kan je mogelijke tekorten of overschotten tijdig bijstellen. In geval van overgewicht of vermagering, gezondheidsproblemen of tegenvallende prestaties op wedstrijd, ontkom je niet aan het analyseren van het ruwvoer. Zonder deze resultaten kan je geen degelijk advies geven over het rantsoen van een paard.

Ik denk dat je een ruwvoeranalyse zou kunnen omschrijven als een investering in de gezondheid en prestatie van je paard. Dus ik zou zeggen: ruwvoeranalyse? doen!
 




meer columns | Naar de home pagina




Reacties (0)







Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie