Drs. Annette van Weezel Errens

Drs. Annette van Weezel Errens


Drs. Annette van Weezel Errens is veterinair en heeft "het Nieuwe Voeren" ontwikkeld. Een voedingsconcept op basis van de natuurlijke behoeften van het paard. Kijk voor meer informatie en het gratis handboek "Het Nieuwe Voeren" op www.equilin.eu

Uren rijden is niet zieligVroeger vonden we manegepaarden altijd zo zielig, want die moesten wel 3 uur per dag lopen en kregen het minste te eten. Als privépaard had je het dan stukken beter dachten wij paardenmeisjes altijd, een enkel uurtje per dag beweging en verder op stal en/of in de wei.

Keerzijde van deze betutteling is dat je tegenwoordig steeds meer mensen hoort met paarden die (vermoedelijk) lijden aan insulineresistentie. Vaak te dikke dieren en omdat we ze zo lief vinden graag verwend met minimale beweging en met krachtvoer, vette weiden en zoetig kuilgras. En zodra de diagnose insulineresistentie dan gesteld wordt breekt de paniek uit, het paard mag geen enkele suiker en zetmeel meer, alles wat maar een beetje suiker of zetmeel bevat wordt gemeden, terecht of onterecht?

Je kan er toch wel vanuit gaan dat een paard wel in staat is om in enige mate koolhydraten (zetmeel en suikers) te verdragen, dat moeten ze toch wel kunnen 'handelen'. Ze geheel onthouden zie ik niet als zinvol en lijkt me ook praktisch onmogelijk, overal zitten koolhydraten in, zowel in brok, muesli, gras, hooi als kuilgras. Mochten paarden vroeger geen eiwitten nu mogen ze geen koolhydraten meer? Paarden kunnen prima tegen koolhydraten maar dit is geheel afhankelijk van hoeveel suikers ze weer verbranden met de beweging die ze krijgen.

Krachtvoer hebben paarden in principe ook niet nodig, zeker tot M-dressuur niveau kan het zonder, wel is het belangrijk dat ze kwalitatief goed ruwvoer en voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgen. Extra energiebehoefte kan met olie worden aangevuld. De oorzaak van het Insulineresistentie probleem is dat paarden meer energie krijgen met het voer dan dat ze per dag verbruiken. Meer beweging en minder koolhydraten, verminderen bij vrijwel alle paarden de klachten, eigenlijk zijn het net mensen…

Insulineresistentie (IR)
Als er koolhydraten met de voeding worden opgenomen in de bloedbaan, wordt het afgeven van insuline gestimuleerd door een verhoogde glucosewaarden in het bloed. Als gevolg hierop zal de glucose worden opgeslagen in de cellen (oa. de spieren en lever) of opgeslagen als vet. Als het lichaam de opgeslagen suikers weer nodig heeft bijv. voor spierarbeid worden deze onder invloed van het hormoon glucagon weer vrijgemaakt, dit zorgt tevens voor een verminderde productie en afgifte van insuline.

Wordt er nu erg veel aan koolhydraten opgenomen zonder dat het lichaam deze energie verbruikt (geen glucagon afgifte) dan worden de lichaamscellen minder gevoelig voor insuline, het lichaam moet daardoor nog meer insuline gaan produceren om de juiste glucosewaarden in het bloed te handhaven. Dit is het voorstadia van diabetes type II, als dit lange tijd doorgaat worden de insuline producerende cellen in de Eilandjes van Langerhands (alvleesklier/pancreas) uitgeput en is het paard niet meer in staat om insuline te produceren.

Beweging & voeding
De oorzaak van insulineresistentie ligt hem vrijwel altijd in een overmatig aanbod aan koolhydraten met een zeer lage verbruik ervan, het lichaam blijft dus met overschotten zitten en doordat er bijna geen glucagon wordt afgegeven wordt de aanmaak en afgifte van insuline ook niet geremd. Door gemakkelijk opneembare suikers uit granen en appels te vermijden worden hoge bloedsuikergehalten voorkomen. Weidegang is prima, maar let wel op want in gras zit ook veel suiker! Uitgebloeide weiden of paddocks met hooi zijn het beste. Uiteindelijk is het verhogen van het verbruik van koolhydraten een zeer goede oplossing.

Het antwoord is dus: veel meer bewegen met de paarden. Het zijn loopdieren die van nature uren per dag lopen, een paar uur per dag rijden is dus helemaal niet zielig!

Lees meer over voeding bij insulineresistentie
 
meer columns | Naar de home pagina
Reacties (4)4horses
10-05-2010 12:12

evelien
10-08-2010 21:39

elisa
14-12-2010 13:52

Pony Opvang Lisserbroek
28-10-2013 10:36

Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie