Ir. Olga Dansen

Ir. Olga Dansen


Olga is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar studie aan HAS Den Bosch raakte zij geïnteresseerd in diervoeding. Door haar stage aan de Universiteit in Utrecht werd haar duidelijk dat ze graag in de paardenvoeding verder zou willen. Verder werkt Olga als stalmedewerker op een manege/pensionstal en heeft ze een verzorgpaard waar ze dressuurwedstrijden mee rijdt, maar ook graag een bosrit mee gaat maken.

Help, mijn shetlander is te dikIn mijn column ‘The biggest loser voor paarden’ heb ik aandacht besteed aan het belang van het juiste gewicht van je paard of pony. Zowel te dik als te dun levert risico’s op voor de gezondheid. In sommige gevallen valt het echter niet mee om je paard op het juiste gewicht te hebben en te houden. Zeker voor sobere rassen, zoals shetlanders, haflingers en fjorden, is het erg lastig om overgewicht te voorkomen. Het lijkt wel alsof deze dieren dik worden van lucht.

Ik heb altijd medelijden met de shetlanders die bijna door hun beentjes zakken omdat ze zo dik zijn. Ze hebben al van die korte pootjes en dan ook nog zo’n dik lijf. Gelukkig worden steeds meer mensen zich bewust van het feit dat overgewicht voor paarden en pony’s net zo slecht is als voor mensen.

Veel shetlanders worden gewoon voor de gezelligheid gehouden of als maatje voor een paard. Meestal hoeven de shetlanders dus ook geen arbeid te verrichten. Hierdoor wordt de kans op overgewicht alleen maar groter en is het dus zaak om zeer kritisch naar het rantsoen te kijken.

Er zijn verschillende opties om het rantsoen ‘shetland proof’ te maken. Wanneer je shetlandpony op het gras staat, kan je stripbegrazing toepassen. Op deze wijze geef je elke dag een klein strookje vers gras. Hierdoor beperk je de hoeveelheid gras die gegeten kan worden. Een andere optie is het gebruik van een graasmasker. Uit onderzoek is gebleken dat een graasmasker met een gat van 2 centimeter doorsnee waardoor gegeten kan worden, zeer effectief is in het verminderen van de hoeveelheid gras die gegeten kan worden. Het is wel van groot belang dat het masker goed past. Daarnaast kan ik me indenken dat niet elk paard even gelukkig wordt van zo’n bakje om zijn snuit, zeker in de warme zomermaanden. 

Een afwisselend dagprogramma tussen grasland en paddock kan ook zinvol zijn. Hierdoor heeft je pony toch vrije beweging maar kan niet de hele dag door eten. Let wel op dat de periode zonder voer niet langer dan 6 uur mag zijn. In plaats van gras kan je je pony ook in een paddock zetten en verdeeld over de dag verschillende kleine porties grofstengelig hooi voeren. Maak dan wel gebruik van een hooi feeder om te voorkomen dat veel zand wordt opgenomen.

Tot slot heeft je shetlandpony geen krachtvoer nodig om voldoende energie binnen te krijgen. Echter, wanneer je geen krachtvoer geeft, ligt het gevaar op de loer dat je pony onvoldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Geef daarom een compleet vitaminen en mineralen supplement. Hier zit zeer weinig energie in, maar wel de dagelijks benodigde hoeveelheid vitaminen en mineralen.
meer columns | Naar de home pagina
Reacties (5)kaplan
29-06-2015 18:00

Olga Dansen
18-07-2015 13:15

Katelijn
17-04-2019 14:48

Katelijn
17-04-2019 14:50

VoerVergelijk.nl
01-05-2019 21:33

Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie