Ir. Olga Dansen

Ir. Olga Dansen


Olga is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar studie aan HAS Den Bosch raakte zij geïnteresseerd in diervoeding. Door haar stage aan de Universiteit in Utrecht werd haar duidelijk dat ze graag in de paardenvoeding verder zou willen. Verder werkt Olga als stalmedewerker op een manege/pensionstal en heeft ze een verzorgpaard waar ze dressuurwedstrijden mee rijdt, maar ook graag een bosrit mee gaat maken.

Wel of niet op de weide in de winter



Nog heel even geduld en het weideseizoen gaat weer van start. Veel paarden komen in de winter niet in de weide. Het is vaak te nat waardoor het gras wordt vertrapt en dus blijft er niets meer over van je grasland. Wanneer de weide echter groot genoeg is voor het aantal paarden zou dit geen probleem moeten zijn. Helaas is Nederland maar een klein landje met erg veel paardenliefhebbers. Het is dus meestal wikken en wegen: wil je je paard het hele jaar door buiten hebben staan zonder gras of wil je je paard in de winter op stal en in de zomer lekker gras laten eten.

We zullen het moeten doen met de ruimte die we hebben. En elke keuze heeft zijn voor- en nadelen. Het belangrijkste is dat je de keuze maakt op basis van de behoeftes van jouw paard. Het ene paard vind het namelijk prima om hele dagen op stal te staan, terwijl een ander paard de stal afbreekt wanneer hij te lang binnen moet staan. Sommige paarden zijn juist weer erg gevoelig voor mok bij een natte weide of kunnen niet goed tegen de weersomstandigheden in de winter. Daarnaast is het de vraag bij welke keuzes je jezelf prettig voelt. Vindt je het welzijnstechnisch gezien beter dat je paard zomer en winter lange dagen buiten staat met minder tot geen gras, of heb je liever dat je paard in de winter enkel een uur per dag in de paddock staat en in de zomer gras kan eten.

Zelf ben ik voorstander om je paard zo veel mogelijk uur per dag buiten te laten staan, ook in de winter. Ondanks dat een paard van nature gras eet, heb ik liever dat een paard zomer en winter buiten staat en voldoende hooi of kuilgras verstrekt krijgt dan dat het paard in de winter bijna 24 uur per dag binnen moet staan om te zorgen dat er in de zomer voldoende gras is. Gras is namelijk niet per definitie nodig om de voedingsbehoefte van je paard te dekken. Dit lukt namelijk ook prima met kwalitatief goed ruwvoer (hooi of kuilgras).  Echter, een belangrijk aandachtspunt wanneer je paard op een schrale weide staat, is de zandopname. Let goed op dat je paard geen zand gaat eten om zandkoliek te voorkomen. Voldoende ruwvoer helpt het eventueel opgenomen zand mee uit te scheiden via de mest.

Een paard is van nature ook gewend om vrije beweging te hebben en op zoek te gaan naar zijn voedsel. In een box kan een paard enkel wat rondjes lopen en als hij geluk heeft wat foerageren (zoeken naar voedsel) in het stro naast het verstrekte hooi of kuilgras. De kans op stalondeugden, dikke benen en verstoppingskoliek zijn echter groter wanneer je paard veel binnen staat. Ook daarom zie ik een paard dus liever veel buiten staan.

Tot slot wordt het ook een stuk minder spannend in het voorjaar wanneer je paard naar buiten gaat, omdat hij al gewend is om de hele winter naar buiten te gaan. Wanneer je paard in het voorjaar weer voor het eerst naar buiten gaat, is de kans op blessures verhoogd door alle vreugdesprongen die hij zal maken.  Mocht je toch niet de mogelijkheid hebben om je paard in de winter ook veel buiten te hebben staan, lees hier enkele tips hoe je de overgang van stal naar weide zo goed mogelijk kan laten verlopen.

 




meer columns | Naar de home pagina




Reacties (2)



cammetje
07-04-2015 22:05
Maar is het slecht om je paard in het lange gras te zetten of is het aan te bevelen om je land eerst te laten maaien en daarna het paard in de wei.

Olga Dansen
14-04-2015 22:37
Lang en uitgebloeid gras is beter voor je paard, omdat het meer structuur/ meer vezels bevat. In het voorjaar zal het gras echter nog erg rijk zijn en is het verstandig om de grasopname te controleren. Dit zou ik niet doen door het te land te maaien, tenzij je van het gemaaide gras balen hooi of voordroog kan maken, anders zou het grasverspilling zijn. Je kan bijvoorbeeld stripgrazen/ strookbegrazing toepassen of maak gebruik van een graasmasker. Ook is het mogelijk om het aantal uur van beweiding te beperken, maar compenseer dit dan wel met vrije beweging in een paddock.





Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie