Nicole Slijkerman

Nicole Slijkerman


Nicole is afgestudeerd aan het Van Hall Instituut in Leeuwarden voor de opleiding Paard en Management en Master of Science in Managemeen. Van kleins af aan is zij zeer actief in de dressuursport. Na haar opleiding is zij vier jaar werkzaam geweest bij voerproducent Hartog als voedingsdeskundige. Sinds 2009 is zij eigenaresse van VoerVergelijk.nl

Back to the basicsNaar schatting telt Nederland ca. 400.000 paarden en 334.000 van de 466.000 paardensporters rijdt uitsluitend recreatief. (Ondernemersmonitor) Dit betekent dat 70 - 80% van de Nederlandse paarden recreatief wordt bereden. Paarden die recreatief worden bereden of lichte arbeid moeten verrichten hebben voldoende aan een goede kwaliteit ruwvoer en hebben geen extra poeders, vloeistoffen, korrels etc. nodig. Maar waarom staan er in iedere paardenwinkel dan zoveel schappen met voedingssupplementen? De keuze aan poeders, potjes en pilletjes is reuze, maar wanneer is het verstandig om te kiezen voor deze extra’s? 

Geen enkel paard is hetzelfde, de voedingsbehoefte varieert naar gelang het metabolisme, leeftijd, werkniveau en lichaamsgewicht. Toch zijn er algemene richtlijnen om een goed rantsoen samen te stellen. Ieder paard, onafhankelijk van het prestatieniveau, heeft minimaal 1 – 1,5 kg per 100 kg lichaamsgewicht ruwvoer per dag nodig, eventueel aangevuld met vitaminen en mineralen die in het ruwvoer ontbreken. Paarden die matige/zware arbeid verrichten of last hebben van specifieke aandoeningen hebben kleine aanvullingen in het rantsoen nodig.

Voorbeelden van veel gebruikte supplementen zijn hoef-, gewricht en spijsvertering supplementen. Hoefsupplementen zijn ontworpen om de specifieke voedingsstoffen die nodig zijn voor de groei van sterke, gezonde hoefweefsel aan te vullen. Paarden met brokkelhoeven of slecht groeiende hoeven kunnen hier last van krijgen bij het lopen. Een supplement dat biotine, methionine, zink en jodium bevat kan daarmee de sterkte van hoefweefsel verbeteren. Echter het duurt vele maanden voordat een hoefsupplement effect laat zien.

Zware belasting van paarden kan leiden tot gewrichtsproblemen. Hardwerkende paarden kunnen profiteren van gewrichtsupplementen met glucosamine hydrochloride, chondroïtinesulfaat of collageen. Deze stoffen helpen bij het onderhoud van het gewricht en het minimaliseren van slijtage aan de gewrichten.

Paarden met maagzweren, overgewicht, equine metabool syndroom (EMS), ziekte van Cushing en andere gezondheidsproblemen hebben grotere kans op spijsverteringsproblemen die kunnen leiden tot koliek of hoefbevangenheid. Spijsvertering supplementen zijn ontworpen om overtollig maagzuur te neutraliseren en de juiste pH in de darmen te handhaven.

Als je overweegt om een supplement aan te schaffen, zorg dan dat je eerst overweegt waarom het rantsoen niet in deze voedingsstoffen kan voorzien. Is het ruwvoer van slechte kwaliteit? Of wordt het verkeerde ruwvoer gegeven? Of krijgt het paard te weinig ruwvoer met te weinig porties? Zorg altijd dat de basis van het rantsoen: "ruwvoer" in orde is. In de praktijk zie ik meestal, hoe meer poeders, potjes en pilletjes er in de voerkamer staan, hoe meer problemen zich voordoen bij het paard. Blijf bij de basics, dat is het beste voor het paard en ook voor jouw portemonnee.

Lees meer:
Alles over ruwvoer

 
meer columns | Naar de home pagina
Reacties (5)Hetty
05-01-2015 12:22

Nicole Slijkerman
05-01-2015 19:47

MirjamN
06-01-2015 15:17

Nicole Slijkerman
07-01-2015 20:24

j. van der Stel
10-01-2015 00:16

Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie