Ir. Olga Dansen

Ir. Olga Dansen


Olga is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar studie aan HAS Den Bosch raakte zij geïnteresseerd in diervoeding. Door haar stage aan de Universiteit in Utrecht werd haar duidelijk dat ze graag in de paardenvoeding verder zou willen. Verder werkt Olga als stalmedewerker op een manege/pensionstal en heeft ze een verzorgpaard waar ze dressuurwedstrijden mee rijdt, maar ook graag een bosrit mee gaat maken.

De juiste voeding tijdens het aanrijden



Tegenwoordig worden paarden en pony’s steeds vaker al op jonge leeftijd ingereden en wordt er naar mijn mening al flink op gereden. Soms vallen paarden dan terug in conditie en is het lastig om het paard op het juiste gewicht te krijgen en te houden. In zo’n geval sluit het rantsoen meestal niet aan op de behoefte van het paard. Als eerste reactie gaan veel mensen extra krachtvoer of maïs geven. Paarden die arbeid verrichten moeten namelijk altijd krachtvoer krijgen, aldus de gemiddelde gedachtegang van een paardeneigenaar. Deze redenatie is helaas niet geheel correct.

Vraag jezelf allereerst af of het verstandig is om jouw paard al op jonge leeftijd aan te rijden. Geef je paard de tijd om te volgroeien alvorens zware arbeid te laten verrichten. 

Wanneer je paard voor het eerst arbeid gaat verrichten, wordt de spierontwikkeling een belangrijk aspect om in de gaten te houden. Een juiste training is van groot belang, maar ook een uitgebalanceerd rantsoen speelt een belangrijke rol. De belangrijkste bouwstoffen van spieren zijn eiwitten. Daarom dient het rantsoen voldoende eiwit van goede kwaliteit te bevatten.
Lees meer over spieropbouw.  

De basis van het rantsoen dient te bestaan uit voldoende kwalitatief ruwvoer. Hiermee zou in principe de energie en eiwitbehoefte van je paard gedekt moeten kunnen worden. Krachtvoer zou enkel bijgevoerd moeten worden wanneer een vitaminen- of mineralen tekort dreigt. Er zit echter een groot verschil tussen de verschillende partijen ruwvoer. Grof stengelig hooi bevat minder energie en eiwit dan fijn groen hooi. Wanneer je twijfelt aan de kwaliteit van je ruwvoer, laat het dan analyseren.  Lees meer over ruwvoer.

Indien je paard terugvalt in conditie nadat je bent begonnen met het introduceren van arbeid, dien je, nadat eventuele medische oorzaken zijn uitgesloten, kritisch naar het rantsoen te kijken. Is het ruwvoer wel van voldoende kwaliteit? Geef ik wel voldoende ruwvoer? Kan ik mijn paard mogelijk vers gras laten eten? Vers gras is namelijk zeer geschikt om een paard terug op conditie te krijgen.

Probeer altijd eerst het gewicht bij te sturen door het ruwvoer in het rantsoen te optimaliseren. Voor extra eiwit kan ook luzerne(hooi) worden bijgevoerd. Wanneer het ruwvoer geoptimaliseerd is en je paard nog steeds niet op het juiste gewicht is, kun je gaan kijken naar een passend krachtvoer. Met name het eiwitgehalte mag hoog zijn om de spieropbouw te ondersteunen. Let echter wel op dat je krachtvoer in beperkte mate voert. Het verteringsstelsel is namelijk niet ingesteld op het verteren van grote hoeveelheden krachtvoer. Met als mogelijk gevolg ontwikkeling van andere gezondheidsproblemen.

Dezelfde waarschuwing wil ik geven voor maïs. Ik zie nog steeds veel mensen maïs bijvoeren om hun paard dikker te laten worden. Alleen wanneer maïs een hitte behandeling heeft ondergaan, kan een paard het zetmeel uit het maïs verteren. Wanneer maïs deze behandeling niet heeft ondergaan is het slechts buikvulling en zal je paard vrijwel niet in gewicht toenemen. Daarnaast bestaat het risico dat je paard koliek, diarree of andere gezondheidsklachten krijgt. Lees de column: maïs is geen dikmaker

Kwalitatief goed ruwvoer is dus het allerbelangrijkste om je paard in goede conditie te krijgen en te houden. Vergeet niet om eventuele medische oorzaken eerst uit te sluiten en wees zeer geduldig wanneer je het rantsoen hebt aangepast. Geef gewichtstoename de tijd!

Lees meer:
Uitsluitend ruwvoer voor sportpaard

Uitsluitend ruwvoer voor jonge paarden




meer columns | Naar de home pagina




Reacties (5)



Helena Visser
09-06-2018 10:43
goed advies:gezonde voeding en tijd nemen. Ook om paarden in te rijden. Jong inrijden geeft snel rugklachten omdat een paard niet is volgroeid en de groeischijven in de wervels nog erg kwetsbaar zijn. Ga niet op je paard zitten voor het 6 jaar is. Voor die tijd kan je er 1001 leuke dingen mee doen om je paard voor te bereiden. Geef een paard de tijd volwassen te worden.

Martina
09-06-2018 11:51
Flink rijden op jonge leeftijd is natuurlijk nooit goed. Gewoon lekker wachten tot ze 5-6 jaar oud zijn voor je er op gaat zitten... en dan rustig beginnen,niet meteen volop. Heb je ook minder drang om krachtvoer te geven, want daar ben ik het wel mee eens: het paard moet het kunnen doen op hooi, gras en misschien wat aanvullende supplementen.

Wil
09-06-2018 12:32
Op veel te jonge leeftijd inrijden is vragen om grote problemen. Het is niet voor niets dat zoveel sportpaarden al op jonge leeftijd worden afgeschreven. Wachten tot ze minimaal zes jaar oud zijn, uitgegroeid, en dan pas inrijden. Geen krachtvoer is een prima voerbeleid!

https://www.bitmagazine.nl/welzijn/paard-jong-inrijden-grote-consequenties/80002/

Marjolijn Brian
09-06-2018 13:32
Wat ik op Facebook geschreven heb schrijf ik hier ook. Ik dacht dat jullie stonden voor gezondheid van paarden? Ipv voedingsadvies is hier een afkeuring van het te jong inrijden van paarden meer op zijn plaats. Wat de massa doet hoeft nog niet ok te zijn, in dit geval dus absoluut niet. Er is wetenschappelijk bewijs genoeg dat aantoont dat de groeischijven pas met 6 / 7 jaar sluiten. Er worden baby\\\'s ingereden en ingezet op wedstrijden zelfs!!! Wat valt mij dit tegen van jullie. Als jullie werkelijk ergens voor staan, ga dan voor de paarden én de wetenschap (= keiharde bewijzen) en keur het te jong inrijden van paarden gewoon af! Een rectificatie of een toevoeging op het artikel waarin de juiste leeftijd waarop je kunt beginnen met inrijden van je paard, lijkt mij hier méér dan op zijn plaats.

Tiny
09-06-2018 14:13
Wat Marjolein Brian zegt! Het lijkt in dit stuk of terugvallen in conditie het enige probleem is bij inrijden van onvolgroeide paarden, en dat is het absoluut niet, je vernielt je paard ermee.





Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie