Ir. Olga Dansen

Ir. Olga Dansen


Olga is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar studie aan HAS Den Bosch raakte zij geïnteresseerd in diervoeding. Door haar stage aan de Universiteit in Utrecht werd haar duidelijk dat ze graag in de paardenvoeding verder zou willen. Verder werkt Olga als stalmedewerker op een manege/pensionstal en heeft ze een verzorgpaard waar ze dressuurwedstrijden mee rijdt, maar ook graag een bosrit mee gaat maken.

De juiste voeding tijdens het aanrijdenTegenwoordig worden paarden en pony’s steeds vaker al op jonge leeftijd ingereden en wordt er naar mijn mening al flink op gereden. Soms vallen paarden dan terug in conditie en is het lastig om het paard op het juiste gewicht te krijgen en te houden. In zo’n geval sluit het rantsoen meestal niet aan op de behoefte van het paard. Als eerste reactie gaan veel mensen extra krachtvoer of maïs geven. Paarden die arbeid verrichten moeten namelijk altijd krachtvoer krijgen, aldus de gemiddelde gedachtegang van een paardeneigenaar. Deze redenatie is helaas niet geheel correct.

Vraag jezelf allereerst af of het verstandig is om jouw paard al op jonge leeftijd aan te rijden. Geef je paard de tijd om te volgroeien alvorens zware arbeid te laten verrichten. 

Wanneer je paard voor het eerst arbeid gaat verrichten, wordt de spierontwikkeling een belangrijk aspect om in de gaten te houden. Een juiste training is van groot belang, maar ook een uitgebalanceerd rantsoen speelt een belangrijke rol. De belangrijkste bouwstoffen van spieren zijn eiwitten. Daarom dient het rantsoen voldoende eiwit van goede kwaliteit te bevatten.
Lees meer over spieropbouw.  

De basis van het rantsoen dient te bestaan uit voldoende kwalitatief ruwvoer. Hiermee zou in principe de energie en eiwitbehoefte van je paard gedekt moeten kunnen worden. Krachtvoer zou enkel bijgevoerd moeten worden wanneer een vitaminen- of mineralen tekort dreigt. Er zit echter een groot verschil tussen de verschillende partijen ruwvoer. Grof stengelig hooi bevat minder energie en eiwit dan fijn groen hooi. Wanneer je twijfelt aan de kwaliteit van je ruwvoer, laat het dan analyseren.  Lees meer over ruwvoer.

Indien je paard terugvalt in conditie nadat je bent begonnen met het introduceren van arbeid, dien je, nadat eventuele medische oorzaken zijn uitgesloten, kritisch naar het rantsoen te kijken. Is het ruwvoer wel van voldoende kwaliteit? Geef ik wel voldoende ruwvoer? Kan ik mijn paard mogelijk vers gras laten eten? Vers gras is namelijk zeer geschikt om een paard terug op conditie te krijgen.

Probeer altijd eerst het gewicht bij te sturen door het ruwvoer in het rantsoen te optimaliseren. Voor extra eiwit kan ook luzerne(hooi) worden bijgevoerd. Wanneer het ruwvoer geoptimaliseerd is en je paard nog steeds niet op het juiste gewicht is, kun je gaan kijken naar een passend krachtvoer. Met name het eiwitgehalte mag hoog zijn om de spieropbouw te ondersteunen. Let echter wel op dat je krachtvoer in beperkte mate voert. Het verteringsstelsel is namelijk niet ingesteld op het verteren van grote hoeveelheden krachtvoer. Met als mogelijk gevolg ontwikkeling van andere gezondheidsproblemen.

Dezelfde waarschuwing wil ik geven voor maïs. Ik zie nog steeds veel mensen maïs bijvoeren om hun paard dikker te laten worden. Alleen wanneer maïs een hitte behandeling heeft ondergaan, kan een paard het zetmeel uit het maïs verteren. Wanneer maïs deze behandeling niet heeft ondergaan is het slechts buikvulling en zal je paard vrijwel niet in gewicht toenemen. Daarnaast bestaat het risico dat je paard koliek, diarree of andere gezondheidsklachten krijgt. Lees de column: maïs is geen dikmaker

Kwalitatief goed ruwvoer is dus het allerbelangrijkste om je paard in goede conditie te krijgen en te houden. Vergeet niet om eventuele medische oorzaken eerst uit te sluiten en wees zeer geduldig wanneer je het rantsoen hebt aangepast. Geef gewichtstoename de tijd!

Lees meer:
Uitsluitend ruwvoer voor sportpaard

Uitsluitend ruwvoer voor jonge paarden
meer columns | Naar de home pagina
Reacties (5)Helena Visser
09-06-2018 10:43

Martina
09-06-2018 11:51

Wil
09-06-2018 12:32

Marjolijn Brian
09-06-2018 13:32

Tiny
09-06-2018 14:13

Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie