Bezoekersvraag

Kennisbank

Behoud kuilgras voedingswaarde?


Door bezoeker Faber op 24-05-2011

Omdat ons hooi op is, legt de stalhouder kuilgras wat hij dus nog wel had staan, uit over de wei om te drogen. Uiteraard doet hij dit alleen met zonnig weer. Maar heeft dit gedroogde kuilgras voedingswaardes die te vergelijken zijn met hooi, of zit er toch nog veel meer in?




Antwoord:

De voedingswaarde van hooi of kuilgras wordt bepaald door verschillende factoren. Hierbij spelen onder andere de grassoort, bodemsoort en bemesting een rol.

Het hooi wat jullie hadden zal afkomstig zijn van een ander perceel dan het kuilgras, waardoor de voedingswaarde ook zeer verschillend kan zijn.

Het volgende geldt: Hoe langer het gras op het land ligt te drogen in de zon, hoe meer verlies van voedingswaarde er zal zijn. Dus als je kuilgras op het
land legt te drogen, dan zal de voedingswaarde, afhankelijk van de droogtijd, vergelijkbaar worden met hooi.

Lees meer over de voedingswaarde van hooi en kuilgras

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (2)



Mark Snoek
26-11-2013 19:36
Geachte, Ik heb een onderzoek laten uitvoeren op een baal kuil. Bij ons op stal heerste enige onduidelijkheid over de kwaliteit van het kuil.
Op uw site wordt gewerkt met % daar mijn rapport waarden laat zien.
Mijn vraag is of u mij iets kan zeggen over deze kwaliteit:
DS-446
RE-123
RC-291
RAS-66
Suiker-72
Voedingswaarde:
EWpa-0.72
VREp-70
VOS-668
Structuurwaarde-3.65
Verzadigingswaarde-1.40

Paarden/pony\'s worden gemiddeld gebruikt, 2 uur per dag in de les

Ik hoor graag van u

Met groet, Mark Snoek

VoerVergelijk.nl
28-11-2013 19:57
Beste Mark,

Het rapport geeft de waarden in gram/kg. Als je dit wil omrekenen naar %, dan moet je delen door 10. Het droge stof gehalte van jullie kuil is 44,6%. Dit is relatief vochtig voor kuilgras voor paarden. Het gemiddelde droge stof percentage ligt tussen de 55 - 65%. Een vochtige kuil is vaak wisselender van kwaliteit en is gevoeliger voor schimmel.

Daarnaast is he belangrijk om op het rapport goed te kijken of de gegeven waarden per kg product zijn of per kg droge stof. De richtlijnen die op VoerVergelijk worden gegeven zijn per kg product, zodat bezoekers niet hoeven om te rekenen. Meestal zijn de waarden van een ruwvoeranalyse per kg droge stof. Als de gegeven waarden per kg droge stof zijn, dan bevat de kuil relatief veel energie (streefwaarde 0,62 -0,75), gemiddeld in eiwit (streefwaarde 80 - 160), relatief laag in suiker (streefwaarde 70 - 150) en gemiddeld in ruwe celstof (streefwaarde 250 - 350.

Succes!





Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam