Bezoekersvraag

Kennisbank

Diarree en hoefbevangenheid voorkomen bij overgang van stal naar weide


Door bezoeker S. Willems op 07-04-2010

Afgelopen weekend hebben we het weiland na de winter weer klaar gemaakt. Binnenkort zullen de paarden het land op gaan. Andere jaren hadden enkele paarden snel last van diaree in de eerste dagen dat ze op het weiland stonden. Ook heb ik een paard wat gevoelig is voor hoefbevangenheid, hij is namelijk al eens eerder bevangen geweest in het voorjaar. Wat kan ik doen om dit te voorkomen?




Antwoord:

Het stalrantsoen van een paard verschilt enorm van het jonge groeiende voorjaarsgras. Ten eerste is het vochtpercentage per kg product zeer verschillend. Hooi bevat circa 15 - 20% vocht, maar in voorjaarsgras kan dit wel 80 - 90% vocht zijn. Ook is de voedingswaarde en het vezelgehalte aanzienlijk anders. De darmflora van een paard is erg gevoelig voor veranderingen in het rantsoen. Een plotselinge verandering kan een verstoring veroorzaken in de blinde en dikke darm. Dit kan leiden tot diarree, koliek of hoefbevangenheid. Om problemen te voorkomen is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan de overgang van de stal naar de weide.

Door je paard in het begin elke dag een uurtje langer te laten grazen zorg je voor een geleidelijke overgang. Ook is het goed om de paarden voordat ze naar buiten gaan hooi of stro te voeren. De vertering zal dan stabieler verlopen en de paarden zullen minder hongerig zijn.

Als het weiland in het voorjaar bemest is, in combinatie met stijgende temperaturen, kan het gras uit de grond schieten. Daardoor kan er overvloedig gras aanwezig zijn als de paarden voor het eerst het land op gaan. Voorkom te lang gras en maai het desnoods of zet een stukje af zodat de paarden zich niet in korte tijd vol kunnen eten.

Als het weiland nieuw ingezaaid is moet je extra voorzichtig zijn. Oud gras bevat namelijk meer structuur dan jong gras. Lees meer over grasmengsels voor paarden.

Een ander aandachtspunt is het voorkomen van blessures. Paarden die weer voor het eerst in de weide staan kunnen zo vrolijk zijn dat ze zich bezeren. Gebruik desnoods de eerste keer peesbeschermers, zodat de kans op beschadiging wordt voorkomen. Ook kunnen paarden door de omheining gaan, dit gebeurt voornamelijk als de weide nieuw en onbekend is. Een rondje aan de hand langs de omheining kan dit voorkomen.

Verder is het aan te raden om alle paarden voor het weideseizoen allemaal te ontwormen. De kans op worminfectie is in de weide groter dan op stal. Voor het juiste wormmiddel en de frequentie kun je mestonderzoek laten uitvoeren door je dierenarts.

Lees meer over:
Weidegang
Overgang stal naar weide

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)






Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam