Bezoekersvraag

Kennisbank

Mijn paard valt snel in en is stresserig


Door bezoeker pons op 25-01-2011

Eén van mijn paarden is eigenlijk beetje probleemkindje. Altijd stakerig en stresserig. M-niveau en nu na onduidelijke blessure weer aan het oppakken. Merrie van 13, stresserig, altijd last van hormonen, valt snel in en wordt dan schonkig op de heupen. Momenteel erg veel last van stijfheid achterbeen. DA dacht aan bilspier verrekking. Nu na een tijdje trainen lijkt het te verbeteren, vraag me alleen af of dit wel het euvel is. Foto's hebben mooie botten laten zien. Staat nu geruime tijd op Dodson and Horrell Equine Sensitive om helemaal schoon en ontspannen te worden, is daarvoor ook diverse malen bij fysio geweest. De Equine Sensitive vindt ze niet lekker en vul ik nu aan met Havens Natural Balance, ik krijg de indruk dat ze hieraan niet genoeg heeft, valt in en niet echt looplustig ondanks 3 x per dag 1/2 schep Equine en Nat. Bal. aangevuld met scheut olie en subli 369. Ik zit nu te twijfelen om helemaal over te stappen maar weet niet goed naar welk voer. Dacht aan Linamix en Pavo sportsfit ivm extra E en Magnesium. Ze krijgt 4 x per dag een enorm pakket hooi. Loopt ca 3 u per dag in paddock nu in de winter en probeer dagelijks half uurtje beweging op te bouwen. Gaat in de zomer dagelijks paar uur de wei in, naast paddock en arbeid. Kunt u mij adviseren.




Antwoord:

Soms is de zoektocht naar de juiste voeding en gezondheid van een paard een groot karwei. Sommige paarden lijken aldoor wel iets te mankeren en zitten niet lekker in hun vel.

De combinatie van nerveus en schikkerig en snel te mager komt vaak voor. Deze paarden zijn onrustig en benutten daardoor de voeding niet voldoende of verbruiken veel meer dan andere paarden. Lees meer over nerveuze paarden.

Er zijn diverse supplementen verkrijgbaar voor paarden die last hebben van hun hormonen. Deze supplementen zorgen voor een regulering van de hormoonhuishouding. Bekijk supplementen. Bepaal in overleg met de dierenarts welk supplement het beste is voor jouw paard.

De stijfheid in het achterbeen zal hoogstwaarschijnlijk een medisch probleem zijn. Dit kan het beste onder begeleiding van een dierenarts en/of fysiotherapeut behandeld worden.

De oorzaak van een te mager paard wordt vaak gezocht in het krachtvoer. Maar ruwvoer(hooi en kuilgras) dient de basis van het rantsoen te zijn. Met goed  en voldoende ruwvoer moet het paard in de basisbehoefte kunnen voorzien. Extra krachtvoer wordt gegeven om vitaminen, mineralen en energie aan te vullen die een paard nodig heeft om te kunnen presteren. Als het paard vrijwel onbeperkt hooi krijgt, maar toch te mager blijft dan zou dit te maken kunnen hebben met de opname of de kwaliteit van het hooi. Is het gebit van een paard in orde zodat hij het hooi goed kan kauwen? Indien twijfel bestaat over de kwaliteit van het hooi, zou een ruwvoeranalyse uitsluitsel kunnen geven. Als het hooi afkomstig is van schraal of niet bemest weiland of bijvoorbeeld erg langstengelig en bruin is, dan kan de voedingswaarde relatief laag zijn. Lees meer over de voedingswaarde van ruwvoer. Een aanvulling van bijvoorbeeld luzerne zou het ruwvoer opwaarderen en zorgt tevens dat een paard wat meer 'body' krijgt. Naast voldoende hooi mag ca. 1,5 - 3 kg luzerne per dag gevoerd worden. Uitsluitend luzerne voeren is niet goed in verband met de scheve calcium/fosfor verhouding. Lees meer over magere paarden

Extra magnesium in de voeding kan een positieve werking hebben op een ontspannen paard. Zoek een krachtvoer met extra magnesium via de  magnesiumchecker. Het bijvoeren van extra olie en omega 3-6-9 is zeer goed voor een mager, schrikkerig paard. Een vetrijk rantsoen bevat namelijk meer energie dan een rantsoen met koolhydraten/zetmeel, maar heeft geen heetmakend effect. Ook komen paarden vaak beter op conditie door extra vet in het rantsoen. Lees meer over een vetrijk rantsoen


 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)






Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam