Bezoekersvraag

Kennisbank

Lucernehooi het jaar rond voeren?


Door bezoeker Loon op 27-06-2016

Mag een pony het hele jaar door lucernehooi eten of is dit eerder alleen in de winter aan te raden? Bevat lucernehooi veel eiwitten, zodat het een invloed kan hebben op de hoefbevangenheid van de pony?




Antwoord:

Luzerne kan het jaar rond gevoerd worden, maar of het gehele jaar nuttig is, dat is afhankelijk van het doel. Luzerne wordt gebruikt om te mengen door het krachtvoer, zodat paarden beter kauwen en meer speeksel produceren. Dan wordt er slechts enkele handjes gevoerd en dit kan het jaar rond gedaan worden.

Luzerne wordt ook gebruikt om het ruwvoer rantsoen op te waarderen en/of extra eiwitten te voeren. Dan moet je ca. 1,5 - 3 kg per dag voeren. Als jouw pony in de zomer volop in het gras staat en goed op gewicht is, dan zou een aanvulling met luzerne niet nodig zijn. Gras bevat namelijk ook veel eiwitten.

Pure luzerne is rijk aan eiwitten en bevat meer dan 15% ruw eiwit. Dit is gunstig voor paarden die in de groei zijn en spieren moeten opbouwen. Oudere paarden en drachtige merries hebben ook meer behoefte aan eiwit. Voor paarden die gevoelig zijn voor eiwitten of een leveraandoening hebben kan veel eiwit belastend zijn.

Hoefbevangenheid wordt veroorzaakt door fructaan(suiker) en niet door eiwitten. Luzerne bevat van nature weinig suikers, dus dit verhoogd het risico op hoefbevangenheid niet. 

Lees meer:
Feiten en fabels over luzerne
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (3)



Lies
01-07-2016 14:08
Goedemiddag,

Mijn paard staat op een pensionstal waar 24/7 weidegang verplicht is in de zomer. Hij staat op een stukje land met oud gras, met hoge pluimen. Dit heeft hij wel al zo goed als kaal gegeten. Er wordt ook geen mest opgeruimd. Hij krijgt er elke dag een strookje gras bij. Door het slechte weer van de afgelopen weken is het land een enorme omgeploegde modderbende en moet hij het echt van dit nieuwe strookje gras hebben elke dag. Mede hierdoor, maar ook omdat hij last heeft van mok, wil ik hem graag hooi bijvoeren. Ik heb het idee dat dit voor hem beter is dan alleen gras. Ook omdat het weer nu zo slecht is. De pensionhouder vindt het bijvoeren van hooi echter onzin omdat het gras dat hij er elke dag bij krijgt precies hetzelfde zou bevatten. Door de aanhoudende regen zijn alle paarden nu op stal gezet en wordt hen versgemaaid oud/ langstengelig gras gevoerd. Geen hooi dus.

Hij is wel wat aangekomen sinds hij op de wei staat maar niet te dik. Hij wordt vrij intensief getraind. Graag jullie advies!

VoerVergelijk.nl
04-07-2016 15:34
Beste Lies, In dit geval is het belangrijkste om de conditie van het paard goed in de gaten te houden. Jij geeft aan dat je hooi wilt bijvoeren, omdat je denkt dat hij iets extra's nodig heeft. Gras kan in principe in de basisbehoefte van een paard voorzien en bevat dezelfde voedingsstoffen als hooi. Gras bevat daarnaast meer vitaminen en mineralen die tijdens het oogsten van hooi verloren gaan. Indien het paard voldoende bespiering heeft en goed op gewicht is (check http://www.voervergelijk.nl/informatie/48/dik-of-dun/conditiescore), dan zou een aanvulling van hooi niet direct nodig zijn. Als de paarden op stal staan dan hebben zij wel iets te knabbelen nodig, maar daarvoor kan ook het gemaaide langstengelige gras gebruikt worden. Als je iets extra's wilt geven wat weerstandverhogend werkt in verband met de mok, dan zou je een vitaminen/mineralenkoek of mineralenbrok bij kunnen voeren. Hiermee weet je zeker dat jouw paard alle vitaminen en mineralen binnenkrijgt die jouw paard nodig heeft. Succes!

Sabine
27-01-2022 23:03
Hallo,
Ik woon in Canada en hier hebben ze bijna alleen maar luzernehooi. Gras groeit hier slechter door de hitte en droogte. Mijn paard krijgt dus nu alleen luzernehooi (iets van 80% Luzerne). Hoeveel zemelen moet ik bijvoeren om de scheve calcium/fosfor verhouding te compenseren? En wat zijn de gevolgen van een scheve calcium/fosfor verhouding? Mijn kwpn paard is 6. Alvast bedankt voor de informatie!




Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam