Bezoekersvraag

Kennisbank

Lucernehooi het jaar rond voeren?


Door bezoeker Loon op 27-06-2016

Mag een pony het hele jaar door lucernehooi eten of is dit eerder alleen in de winter aan te raden? Bevat lucernehooi veel eiwitten, zodat het een invloed kan hebben op de hoefbevangenheid van de pony?
Antwoord:

Luzerne kan het jaar rond gevoerd worden, maar of het gehele jaar nuttig is, dat is afhankelijk van het doel. Luzerne wordt gebruikt om te mengen door het krachtvoer, zodat paarden beter kauwen en meer speeksel produceren. Dan wordt er slechts enkele handjes gevoerd en dit kan het jaar rond gedaan worden.

Luzerne wordt ook gebruikt om het ruwvoer rantsoen op te waarderen en/of extra eiwitten te voeren. Dan moet je ca. 1,5 - 3 kg per dag voeren. Als jouw pony in de zomer volop in het gras staat en goed op gewicht is, dan zou een aanvulling met luzerne niet nodig zijn. Gras bevat namelijk ook veel eiwitten.

Pure luzerne is rijk aan eiwitten en bevat meer dan 15% ruw eiwit. Dit is gunstig voor paarden die in de groei zijn en spieren moeten opbouwen. Oudere paarden en drachtige merries hebben ook meer behoefte aan eiwit. Voor paarden die gevoelig zijn voor eiwitten of een leveraandoening hebben kan veel eiwit belastend zijn.

Hoefbevangenheid wordt veroorzaakt door fructaan(suiker) en niet door eiwitten. Luzerne bevat van nature weinig suikers, dus dit verhoogd het risico op hoefbevangenheid niet. 

Lees meer:
Feiten en fabels over luzerne
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (2)Lies
01-07-2016 14:08

VoerVergelijk.nl
04-07-2016 15:34
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam