Bezoekersvraag

Kennisbank

Hoe en hoeveel zout voor mijn paard?


Door bezoeker Maes op 01-02-2016

Hoeveel zout heeft een paard per dag nodig? Is het 't beste om dit zout door het voer te doen of is een separate liksteen beter?
Antwoord:

Zout voorziet in de behoefte aan natrium en chloride. Een paard van 500 kg heeft per dag ca. 8 - 10 gram natrium nodig om in de basisbehoefte te voorzien. Bij intensieve arbeid stijgt dit naar 24 - 30 gram per dag.

Voor chloride wordt 30 - 40 gram per dag geadviseerd voor een paard die geen arbeid verricht en 115 - 160 gram bij een intensief trainingsprogramma.

Let op: aan het krachtvoer wordt ook vaak natrium en chloor toegevoegd.

Als een paard de beschikking heeft over een zoutblok dan zullen de meeste paarden naar behoefte zout innemen. Toch is een zoutblok niet voor ieder paard de meeste ideale bron van zout. Sommige paarden likken overmatig aan een zoutblok, waardoor teveel zout wordt opgenomen. Vrijwillige zoutopname is vaak erg wisselend. Doordat een sportpaard een verhoogde behoefte aan zout heeft, wordt deze behoefte niet altijd vrijwillig opgenomen, daarom kan het toevoegen van zout of elektrolyten aan het rantsoen gewenst zijn.

Lees meer:
De toegevoegde waarde van een zoutblok

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (2)maes
06-02-2016 17:25

VoerVergelijk.nl
07-02-2016 13:24
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam