Bezoekersvraag

Kennisbank

Te weinig ruwvoer voor dikke tinker/welsh cob?


Door bezoeker Brugman op 17-10-2015

Wij hebben een tinker/Welsh cob merrie van 7 jaar. Op de stal waar wij staan krijgen ze overdag in de paddock geen hooi, wat wij als zeer vervelend ervaren. Er wordt goed hooi gevoerd, droog en stengelig dus niet eiwitrijk. In de zomer staat zij dag en nacht op een erg rijk weideland, vandaar dat ze nu te dik is. De discussie is nu dat wij vinden dat ze te weinig ruwvoer krijgt, ong 4/5 kg. Een paard valt niet af door minder ruwvoer te voeren. We voeren weinig tot geen krachtvoer. Spirit is ongeveer vier dagen per week aan het werk. Ze weegt ongeveer 500/600 kilo.




Antwoord:

Een paard heeft minimaal 1 - 1,5 kg hooi per 100 kg lichaamsgewicht per dag nodig om de spijsvertering gezond te houden. De spijsvertering van een paard is ingericht om een continue stroom vezelrijke voeding te verwerken. Als een paard lange tijd (meer dan 6 uur) geen vezelrijke voeding krijgt, dan kan dit verstoringen in het maagdarmkanaal veroorzaken. Bijvoorbeeld maagzweren of verminderde absorptie van voedingsstoffen.

Daarom is het heel belangrijk dat jouw paard minimaal 5 - 6 kg hooi per dag krijgt, bij voorkeur 7,5 kg. Mocht je toch twijfelen over de voedingswaarde van het hooi dan zou je een ruwvoeranalyse kunnen uitvoeren. Dat weet je precies hoeveel energie en eiwit het hooi bevat. Mocht het hooi toch meer voedingsstoffen bevatten dan je verwacht, voer dan stro bij. Stro bevat veel vezels, maar weinig voedingsstoffen. Je kunt het hooi ook in een slowfeeder voeren, zodat jouw paard langer bezig is met het hooi.

Een ruwvoeranalyse zou ook uitsluitsel kunnen geven over de hoeveelheid mineralen in het hooi. Aangezien jouw paard geen krachtvoer krijgt is het belangrijk om zeker te weten dat het hooi voldoende voedingsstoffen levert. Mocht je twijfelen over het aanbod van vitaminen en mineralen, dan zou je een vitaminen/mineralenvoer bij kunnen voeren. Deze voeders bevatten weinig energie en eiwit, maar wel alle vitaminen en mineralen die jouw paard nodig heeft.

Lees meer:
Alles over ruwvoer
Zin en onzin van mineralenvoeders

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)






Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam