Bezoekersvraag

Kennisbank

Aankomen na hoefbevangenheid?


Door bezoeker albers op 22-09-2015

Ik heb een Friese ruin van 17 jaar die net hoefbevangen is geweest en daardoor ook heel erg is afgevallen. Wat kan ik hem het beste bijvoeren om aan te komen?




Antwoord:

Bij een paard wat net hoefbevangen is geweest moet je erg voorzichtig zijn met suikers en zetmeel. Geef daarom bij voorkeur zo min mogelijk krachtvoer en wees voorzichtig met de hoeveelheid suikers in gras en hooi/kuilgras. Laat bij voorkeur het ruwvoer analyseren, zodat je weet hoeveel suikers er in het ruwvoer zitten. En wees voorzichtig met beweiden. Bij koude nachten gevolgd door zonnige dagen moet je extra alert zijn, omdat het gras dan veel suikers kan bevatten. Lees meer over suikers in gras.

Als er veel suikers in het hooi/kuilgras zitten dan zou je dit kunnen weken in water. Door minimaal 30 minuten in koud water te weken kun je het suikerpercentage al verlagen.

Als je weet hoeveel suiker het ruwvoer bevat, dan zou je onbeperkt ruwvoer kunnen geven. Daarnaast zou je het rantsoen kunnen opwaarderen met bijvoorbeeld luzerne. Luzerne is van nature suikerarm. Kies bij voorkeur luzerne zonder melasse.  

Lees meer:
Hoefbevangenheid

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (1)



Mizora
02-11-2015 18:05
Luzerne bijvoeren is een mogelijk, hooi weken zorgt ervoor dat je er gemakkelijker onbeperkt van kan voeren en ben ik dus ook voor.

Een andere mogelijkheid is om olie te voeren. Ik gebruik zelf daar meestal zonnebloemolie voor omdat ik de hoeveelheid vitamine E belangrijker vind dan de scheve omega 3:6 verhouding. Maar bij een paard dat net hoefbevangen is geweest zou ik een mengsel van zonnebloemolie en lijnzaadolie voeren omdat te veel omega 6 ontstekingsbevorderend werkt. Ik schat een Fries op zo'n 600kg (gezond gewicht) en dus zou ik eerst rustig opbouwen naar 300ml olie en als dat onvoldoende toevoegd eventueel opbouwen naar 600ml en dan een vitamine E preparaat erbij voeren.

Daarnaast is een suikerarme bietenpulp ook zeer geschikt. Daar kan je gerust 2kg (droog gewogen,geweekt gevoerd) van voeren.
Pavo speedibeet is bijvoorbeeld een suikerarme bietenpulp maar soms zijn er ook merkloze varianten. Ik zou maximaal 8% suiker in de bietenpulp aanraden. Als het niet op de verpakking staat is het belangrijk om eerst contact te hebben met de leverancier. Het suikergehalte wisselt gigantisch tussen de merken, van 5 tot 20%.

Ik weet niet of bekend is waardoor het dier hoefbevangen is geraakt, maar als er geen duidelijke aanleiding is geweest zou ik hem laten testen op Cushing/PPID. Zijn leeftijd en het feit dat hij nu mager is, doen bij mij wel alarmbellen laten rinken.




Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam