Bezoekersvraag

Kennisbank

Aankomen na hoefbevangenheid?


Door bezoeker albers op 22-09-2015

Ik heb een Friese ruin van 17 jaar die net hoefbevangen is geweest en daardoor ook heel erg is afgevallen. Wat kan ik hem het beste bijvoeren om aan te komen?
Antwoord:

Bij een paard wat net hoefbevangen is geweest moet je erg voorzichtig zijn met suikers en zetmeel. Geef daarom bij voorkeur zo min mogelijk krachtvoer en wees voorzichtig met de hoeveelheid suikers in gras en hooi/kuilgras. Laat bij voorkeur het ruwvoer analyseren, zodat je weet hoeveel suikers er in het ruwvoer zitten. En wees voorzichtig met beweiden. Bij koude nachten gevolgd door zonnige dagen moet je extra alert zijn, omdat het gras dan veel suikers kan bevatten. Lees meer over suikers in gras.

Als er veel suikers in het hooi/kuilgras zitten dan zou je dit kunnen weken in water. Door minimaal 30 minuten in koud water te weken kun je het suikerpercentage al verlagen.

Als je weet hoeveel suiker het ruwvoer bevat, dan zou je onbeperkt ruwvoer kunnen geven. Daarnaast zou je het rantsoen kunnen opwaarderen met bijvoorbeeld luzerne. Luzerne is van nature suikerarm. Kies bij voorkeur luzerne zonder melasse.  

Lees meer:
Hoefbevangenheid

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (1)Mizora
02-11-2015 18:05
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam