Bezoekersvraag

Kennisbank

Voer ter voorkoming van koliek en nervositeit


Door bezoeker Baars op 23-04-2015

Vrijdag krijg ik een paard bij mij op stal die vanaf september al 7 keer zware koliek heeft gehad. Daarnaast is het een jong paard van 5 die ook erg nerveus is. Ze staat nu op een stal waar ze bijna nooit buiten komt en gelukkig kan ze straks bij mij wel veel naar buiten en krijgt ze onbeperkt ruwvoer. Kunt u mij adviseren welk krachtvoer ik het beste geven? Voor zowel de koliek als het nerveuze. Beide zal verminderen door de nieuwe huisvesting maar als er nog speciaal voer is wat het dier kan ondersteunen hoor ik dat graag!
Antwoord:

Drie belangrijke aandachtspunten voor een paard dat al meerder malen koliek heeft gehad zijn de volgende:
-    Voldoende ruwvoer (vezels) in het rantsoen
-    Voldoende beweging, aangezien dit de spijsvertering stimuleert
-    Weinig zetmeelrijke voeding (krachtvoer) in kleine porties voeren

Aangezien het paard snel last heeft van nervositeit en in verband met de gevoeligheid voor koliek is het verstandig om weinig krachtvoer te geven. Je zou naast een goede kwaliteit ruwvoer, kunnen kiezen voor luzerne als aanvulling van eiwitten en vitaminen en mineralen en daarnaast bijvoorbeeld een vitaminen/mineralen voer. Ook zou je nog zemelen kunnen bijvoeren ter preventie van koliek.

Mocht je toch krachtvoer willen geven of merk je dat jouw paard te weinig energie krijgt van bovenstaand rantsoen, dan kun je kiezen voor een krachtvoer speciaal voor nerveuze paarden. Deze krachtvoeders bevatten weinig zetmeel, omdat dit een heetmakend effect heeft en is daarmee ook geschikt ter preventie van de koliek.

Lees meer:
Stalpaarden hebben verhoogde kans op koliek

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (2)marissa
16-05-2015 12:47

VoerVergelijk.nl
17-05-2015 15:55
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam