Bezoekersvraag

Kennisbank

Verschil kuilgras verschillende partijen?


Door bezoeker Koning op 09-11-2010

Bij ons heeft de pensionhouder vandaag een nieuwe baal (voordroog)kuil neergezet. Dit is 2e snede. De vorig baal was 1e snede en was mooi droog, grof en lekker lang, bijna hooi. De nieuwe baal van de 2e snede is een stuk fijner, donkerder van kleur en ruikt ook wat zuurder, het is ook een stuk vochtiger. Is het per definitie zo dat kuilgras van de 2e snede minder voedingswaarde bevat dan kuilgras van de 1e snede? Mijn paard is gevoelig voor spierbevangenheid. Kan ik haar dit kuil zonder problemen geven of kan ik beter overgaan op hooi?




Antwoord:

De kwaliteit en voedingswaarde van (voordroog)kuilgras kan enorm wisselen. Dit is onder andere afhankelijk van het perceel, het gewas, de bemesting, groeiseizoen en het tijdstip van oogsten.

Over het algemeen geldt dat de 1e snede meer voedingswaarde bevat dan de 2e snede, omdat de 1e snede langer heeft kunnen groeien en het gras in het voorjaar meer voedingsstoffen bevat. Maar de 2e snede hoeft niet per definitie minder voedingswaarde te bevatten, omdat dit afhankelijk is per perceel. Mocht de tweede snede afkomstig zijn van een ander perceel dat vaker bemest is dan zou de 2e snede ook meer voedingswaarde kunnen bevatten. Het suikergehalte van ruwvoer is moeilijk in te schatten en aan de buitenkant niet te zien.

Om precies te weten wat je voert zou een ruwvoeranalyse van de partij uitgevoerd moeten worden. Dit is mogelijk bij de BLGG in Oosterbeek. Als richtlijn kan aangenomen worden dat grof kuilgras minder voedingswaarde bevat dan fijn kuilgras. Een fijnere, natte kuil heeft een lagere pH (hogere zuurgraad). Als deze zuurgraad erg hoog is dan kan dit stoornissen veroorzaken in het maagdarmkanaal. Lees meer: Voedingswaarde ruwvoer.

Als de balen kuilgras onderling erg verschillen is het raadzaam om langzaam over te schakelen naar de nieuwe partij. Een plotselinge overgang kan zorgen voor maag/darmstoornissen. Hierbij zouden beide partijen enkele dagen gemixt kunnen worden, zodat de paarden langzaam kunnen wennen aan de nieuwe partij.

Een paard wat gevoelig is voor wisselingen in het rantsoen of spierbevangenheid zou baat kunnen hebben bij het voeren van hooi in plaats van kuilgras, omdat de kwaliteit van hooi meestal constanter is. Ook hierbij geldt dat het suikerpercentage in hooi erg hoog kan zijn, waardoor een ruwvoeranalyse precies kan aangeven wat er gevoerd wordt. 

Lees meer:
Ruwvoer
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)






Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam