Bezoekersvraag

Kennisbank

Oud paard laten aankomen?


Door bezoeker Klinge op 10-08-2014

Mijn paard van 28 is met pensioen. Hij staat 24 uur buiten op de wei, waarvan 8 uur op een volle weide met 'nieuw gras'. Daarnaast krijg hij 3 kg Seniore Priores, 2 kg Cavalor Strucomix en 1 kg St. Hippolyt slobber. Hij heeft vorig jaar hele hevige koliek gehad, waarbij hij erg veel is afgevallen. En wat we ook proberen, het lukt ons niet hem helemaal weer op gewicht te laten komen. Hij is al wel veel aangekomen, maar nog niet zoals ik zou willen. Naast het gras en bovenstaand voer krijgt hij ca. 6 kg hooi per dag. Is er nog iets wat ik hem extra kan geven, waardoor hij misschien wel dat beetje extra zal aankomen? Hij is ook in zijn jongere jaren nooit echt 'dik' geweest.
Antwoord:

Het genoemde rantsoen bevat vrijwel alle componenten om jouw paard op conditie te houden. Naarmate een paard ouder wordt is het steeds lastiger om hem op gewicht te houden en dit is extra moeilijk na een periode van ziekte. De spijsvertering van een ouder paard is minder efficiënt, waardoor minder voedingsstoffen worden opgenomen.

Ten eerste is het gebit ontzettend belangrijk. Laat het gebit regelmatig nakijken door een gecertificeerde paardentandarts. Een goede vertering begint bij het gebit.

Jouw paard krijgt 8 kg hooi, maar is het paard nog in staat om het hooi goed te kauwen? Meestal wordt het kauwen bij oudere paarden lastiger en worden ballen gemaakt van het hooi, waardoor er heel weinig wordt opgegeten. Indien het eten van hooi lastig gaat, geef dan gehakseld ruwvoer.

Verder is olie als energiebron erg geschikt bij oudere paarden. Olie bevat veel energie en maakt niet heet. Nadat een paard langzaam moet wennen aan het voeren van olie, kun je dit eenvoudig mengen door het krachtvoer of de slobber. Lees meer over een vetrijk rantsoen.


 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (1)mevr.drs. M.W. Meijs
14-08-2014 11:45
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam