Bezoekersvraag

Kennisbank

Rantsoen aanpassen na zandkoliek?


Door bezoeker Visser op 12-12-2013

Wil de voeding van de paarden aanpassen nu er al 3 zandkoliekpaarden zijn geweest in 1 maand tijd. Voer nu 0.3 kg pavo basis als onderhoud,de kwpn als basis 1kg pavo en de jaarling 0.5 kg podogrow de overigen zijn koudbloeden en staan buiten. Verder allemaal kuil wat bijna hooi is variƫrend van 2 tot 5 kg afhankelijk van gewicht.in de winter voeren we Hartog Lucerne en bietenpulp bij.de vraag is wat het verschil is tussen Hartog Lucerne en gewone Lucerne in baal? En welke hoeveelheid geef ik dan per paard per kg lichaamsgewicht? We voeren 5x per dag tussen 7 en 23 uur en hebben een zorgboerderij.




Antwoord:

Als er verschillende gevallen van zandkoliek zijn geweest dan zijn een aantal aandachtspunten belangrijk:

Voorkom dat het ruwvoer gemengd kan worden met zand. Geef het ruwvoer door middel van een slowfeeder of zorg voor een stukje bestrating, waar het ruwvoer gegeven kan worden. Als paarden het hooi of kuilgras van de grond eten, dan krijgen zij erg veel zand met het ruwvoer naar binnen.

Daarnaast is het belangrijk dat de paarden voldoende vezelrijke voeding krijgen. Als het rantsoen te weinig structuur bevat gaan zij op zoek naar grassprietjes in de paddock, waardoor wederom veel zand opgenomen wordt. Een hoeveelheid ruwvoer van 2 - 5 kg is relatief weinig. Voor een volwassen paard van 600 kg is de richtlijn minimaal 6 - 9 kg per dag. Lees meer over de behoefte aan ruwvoer.

Het verschil tussen Hartog Lucerne en Luzerne in grote balen is voornamelijk het eiwitgehalte. Hartog Lucerne is een mengsel van luzerne, klaver, snijhaver en een beetje melasse voor de smakelijkheid en om het bladstof te binden met een eiwitgehalte van 12%, terwijl pure luzerne in een baal ca. 15% eiwit bevat. Tevens worden de grote balen luzerne hoofdzakelijk gebruikt voor rundvee, als pensprik. Deze balen zijn doorgaans zeer grof en bevatten meer bladstof. Ter aanvulling van het rantsoen kan 1,5 - 3 kg per dag gevoerd worden. Dit zijn 1 á 2 emmers per dag. Als je meer dan deze hoeveelheid wilt voeren, dan is het belangrijk dat er fosforrijke voeding (zoals granen of zemelen) worden bijgevoerd om de scheve calcium/fosforverhouding van luzerne te compenseren.

Lees meer:
Zandkoliek
Feiten en fabels over luzerne

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)






Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam