Bezoekersvraag

Kennisbank

Bijvoeren als het kouder wordt?


Door bezoeker Pollet op 13-10-2013

Ik bezit een Friese merrie van 3,5jaar. Telkens het wat kouder word buiten verliest ze meteen gewicht. Ik rij gemiddeld 2-3 keer per week recreatief. Wat, hoeveel en vanaf wanneer kan ik het beste bijvoeren?




Antwoord:

Het gewichtsverlies van jouw paard kan diverse oorzaken hebben. Waaronder de volgende:

1. Als het kouder wordt dan verbruikt een paard meer energie om zichzelf warm te houden. Als deze extra energie niet in de voeding wordt aangeboden zal het paard zijn reserves aanspreken, waardoor het paard afvalt. Een oplossing hiervoor kan een deken zijn. Zodra het kouder wordt kun je het paard beschermen tegen de kou door middel van een deken.

2. Als het kouder wordt begint het gras langzamer te groeien. Bij een temperatuur onder de 6 graden Celsius stopt het gras zelfs helemaal met groeien. Als het paard de hele zomer op het gras staat en hier de grootste behoefte mee dekt dan kan hij tekort komen zodra het gras minder snel groeit en minder voedingswaarde bevat. Vul het rantsoen aan met voldoende ruwvoer van goede kwaliteit.

Veel paarden krijgen te weinig of slechte kwaliteit ruwvoer. Dit is vaak een reden van ondergewicht. Kijk kritisch naar de kwaliteit en hoeveelheid van het ruwvoer en geef indien mogelijk onbeperkt ruwvoer. Tevens kun je in de winter extra voedermiddelen bijvoeren, zoals luzerne, bietenpulp of wortelen om in de extra behoefte te voorzien. 

Lees meer:
Magere paarden
Winterrantsoen
Paarden voeren bij een dalende temperatuur

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (2)



Paardenergiek
07-01-2014 13:09
Vraag; Trek je met de aanvulling van luzerne, bietenpulp niet de verhoudingen krom van calium/fosor? En kan dat dan weer gecompenseerd worden met tarwezemelen? En welke verhouding recht zetten dan weer? Of hoeven we hier allemaal niet zo bang voor te zijn?

VoerVergelijk.nl
09-01-2014 20:22
Beste Paardenergiek, Het klopt dat luzerne en bietenpulp een scheve calcium/fosfor verhouding hebben. Echter als er slechts een paar kg per dag gevoerd wordt, dan hoef je je hierover niet direct zorgen te maken. Het grootste gedeelte van het rantsoen bestaat meestal uit gras/hooi/kuilgras waarvan de calcium/fosforverhouding meestal wel correct is. Mocht je grotere hoeveelheden luzerne/bietenpulp voeren, dan zouden inderdaad tarwezemelen of andere fosforrijke producten (granen) deze verhouding weer in balans kunnen brengen.




Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam