Bezoekersvraag

Kennisbank

Oude merrie vermagerd


Door bezoeker Oostdijk op 26-08-2010

Ik heb een paard van 25 jr. Tot vorig jaar waren er geen problemen, maar dit jaar is mijn oudere paard ontzettend vermagerd. Terwijl hij eigenlijk alleen meer is gaan eten. Hij krijgt 3 x kuilgras en weidehooi, van 08-18 weidegang, een kilo (kuil)mais, een kilo muesli en halve kilo basisbrok Pavo, met een scheut zonnebloemolie. Zijn tanden zijn nagekeken en wordt altijd trouw ontwormd. Hoe kan ik hem wat aan laten komen?
Antwoord:

Naarmate paarden ouder worden wordt ook de spijsvertering minder efficiënt. Het kan dus heel goed dat je paard meer eet, maar hiervan minder benut. Dit kan komen doordat het gebit minder goed in staat is om het voedsel te verkleinen, waardoor de opname minder is en meer onverteerde stukken in de mest worden terug gevonden, maar ook kan het zo zijn dat de hele spijsvertering minder goed in staat is om voedingsstoffen op te nemen.

Ook kan de kwaliteit van het ruwvoer invloed hebben op de conditie van je paard. Als het kuilgras en weidehooi dit jaar/deze partij veel minder voedingsstoffen bevat dan vorig jaar/andere partij dan zou dit ook een oorzaak kunnen zijn dat je paard vermagerd. Let dus op de kwaliteit van je ruwvoer en weet wat je voert. Geef indien mogelijk onbeperkt ruwvoer van goede kwaltieit als je paard dit nog goed kan kauwen. Kies anders voor gehakseld ruwvoer.

Lees meer over voer voor oudere paarden 

 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (2)Maartje
11-11-2012 22:03

VoerVergelijk
19-11-2012 17:27
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam