Bezoekersvraag

Kennisbank

Jeuk en nierproblemen door kuilgras?


Door bezoeker Spuyman op 28-03-2013

Mijn Fjorden ruin van 17 jaar heeft sinds enige tijd last van jeuk op zijn rug. Hij is verhuisd naar een andere pensionstal en krijgt daar sindsdien kuilgras ca. 3 x 3kg p/d. Ook krijgt hij 2 x p/d 1/4 havens basis sportbrok met 1/4 Nature's Best muesli. Ik heb hem ook daarbij twee handjes luzerne gegeven, daar ben ik nu mee gestopt. De dierenarts is laatst geweest en heeft hem een ontstekingsremmer gegeven en ik heb m behandeld met het middel Sebasil. De volgende dag na Sebasil was zijn huid helemaal rauw opengekrabt terwijl hij een deken op heeft. Hij draagt dagelijks een regendeken en staat hiermee overdag buiten. Ik weet dat de vader van mijn paard nierproblemen had. Zou misschien ook nierproblemen kunnen hebben door het kuilgras? Weten jullie wat ik kan doen om hem te verlossen van de jeuk... hij heeft nooit eerder lichamelijke klachten gehad.
Antwoord:

De jeuk op de rug en de heftige reactie op de Sebasil is hoogstwaarschijnlijk een veterinair probleem, waar de dierenarts je verder mee kan helpen. Ook zal een dierenarts uitsluitsel kunnen geven of het paard nierproblemen heeft. Door middel van bloedonderzoek kan een dierenarts zien of het gehalte aan ureum afwijkend is. Bij nierproblemen zal het paard klachten hebben zoals: minder eetlust, meer drinken en meer plassen. Jeuk op de rug is geen symptoom voor nierproblemen.

Het is wel mogelijk dat jouw Halinger reageert op het kuilgras, er zijn namelijk meer paarden die hier een (allergische) reactie op geven. Als hij in het verleden uitsluitend hooi kreeg en toen klachtenvrij was, zou het het proberen waard zijn. Stop met het voeren van kuilgras en schakel over op een langstengelige kwaliteit hooi. Houd dit langere tijd vol, om te kijken of de klachten verminderen.

Lees meer:
Eiwitgevoeligheid

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (3)Sylvia
21-07-2013 23:25

Helma Senders
08-03-2014 09:17

VoerVergelijk.nl
08-03-2014 11:02
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam