Bezoekersvraag

Kennisbank

Zorgt hooi stomen ook voor verlaging van suikergehalte?


Door bezoeker Paalman op 24-02-2013

Hooi stomen is ivm behoud van mineralen beter dan hooi weken, lees ik net in het nieuws op VoerVergelijk. Maar verminder je met het stomen van hooi (net als met weken) ook het suikergehalte? Zo ja, met hoeveel procent en bij hoe lang stomen?




Antwoord:

In een MSc thesis van James R. aan de Royal Agricultural College is onderzoek gedaan naar de voedingswaarde van monsters droog hooi in vergelijking met gestoomd hooi.

In dit onderzoek werd een verlaging van wateroplosbare koolhydraten gemeten van 2.3% na 50 minuten hooi stomen. De hoeveelheid wateroplosbare koolhydraten in droog hooi was 12,58%. Nadat het hooi 50 minuten gestoomd was, werd een gehalte van 10.28% gemeten.

Wateroplosbare koolhydraten in hooi zijn vnl. suikers, omdat zetmeel is zeer kleine hoeveelheden voorkomt in hooi. Tijdens het weken van hooi worden tevens alleen wateroplosbare koolhydraten uitgeweekt.

Lees meer:
Suiker verlagen door hooi te weken
FEIT: Hooi stomen beter voor behoud van mineralen

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)






Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam