Bezoekersvraag

Kennisbank

Likgedrag oplossen met zoutblok


Door bezoeker Marten op 09-12-2012

Mijn E-pony likt met vlagen ontzettend veel aan de spijlen en buizen in haar box en uitloop. In het verleden heeft ze een grote liksteen gehad. Daar maakte ze heel veel gebruik van maar dronk en plaste daar ook heel veel door. Later een Himalaya liksteen geprobeerd en daar had ze geen interesse in. Wat is jullie advies over het gebruik van likstenen?
Antwoord:

Het likken aan spijlen en buizen kan een teken van zout- of mineralentekort zijn. Er zijn diverse likstenen verkrijgbaar. De witte likstenen en Himalaya zoutblokken die uitsluitend zout (natrium) bevatten en de overige likstenen die zout en mineralen bevatten.

Als een paard overmatig gebruik maakt van een liksteen, waardoor heel veel drinken en plassen ontstaat kan dit schadelijk zijn. Regelmatig gebruik is niet erg, maar overmatig gebruik is niet gewenst. Zorg dat je paard altijd de beschikking heeft over voldoende drinkwater. Om de opname van de hoeveelheid zout te verminderen kun je ook zelf de hoeveelheid doseren, door bijvoorbeeld elke dag een klein beetje zout over het voer te strooien of een beetje zout van een zoutblok afschrapen en door het voer mengen. 

Lees meer:
De toegevoegde waarde van een zoutblok

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (1)Abid Hussain
08-10-2021 13:45
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam