Bezoekersvraag

Kennisbank

Mijn paard eet erg snel, is dat erg?


Door bezoeker Horsten op 25-11-2012

Mijn paard is echt een snelle eter. Meestal heeft hij een kg brok binnen 5 minuten op. Wat is het belang van goed kauwen voor een paard? Ik weet dat mensen goed moeten kauwen op het eten, zodat het beter verteerd wordt. Nu zie ik ook steeds vaker dat paarden zoveel mogelijk moeten kauwen. Hoe werkt dit precies bij paarden? En is dit hetzelfde als bij mensen?
Antwoord:

De speekselproductie bij paarden werkt anders dan bij mensen. Een paard produceert geen speeksel als hij niet kauwt, dus hoe hoger de kauwfrequentie, hoe meer speeksel er geproduceerd wordt. Speeksel neutraliseert het maagzuur, zorgt voor een makkelijke geleiding van de voedselbrij en komt de vertering ten goede. Naast het produceren van speeksel heeft veel kauwen de volgende voordelen.

Welzijn
Een paard is van nature gewend om 14 - 16 uur per dag aan eten te besteden. Als een paard dus continue kan eten/kauwen boots je het natuurlijke eetpatroon van een paard na, wat het welzijn ten goede komt.

Afslijten van tanden
Als een paard veel kauwbewegingen maakt zal het gebit gelijkmatiger afslijten en zullen minder snel haken ontstaan.

Verveling en aandoeningen voorkomen
Door een paard langzaam te laten eten en veel te laten kauwen en daarnaast kleine porties te voeren, dan zou dit de kans op koliek, maagzweren, overgewicht en ondeugden die voortkomen uit verveling, zoals kribbebijten en luchtzuigen, verminderen.

Lees meer:
Langzaam voeren is veilig voeren
Langer kauwen/meer speekselproductie

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (1)M. Visser
26-11-2012 10:11
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam