Bezoekersvraag

Kennisbank

Welk krachtvoer voor extra energie, bij stijve spieren?


Door bezoeker Hersbach op 04-10-2012

Mijn paard krijgt op dit moment 3/4 kilo pavo energy control. Mijn paard is gevoelig voor bevangenheid en heeft last van stijve spieren aan het begin van de arbeid. Haar energiegehalte mag ook omhoog. Ze is op dit moment niet te dik, maar heeft hier wil aanleg voor. Ik probeer nu te onderzoeken wat de beste muesli is die ik bij kan voeren na de arbeid, waar ze energie van krijgt en in haar voeding past. Kunt u mij advies hierover geven en kunt u mij vertellen hoe ik aan de hand van de specificaties van de meusli's en de tabel waarin de juiste hoeveelheden per paard staan vermeld ik kan bepalen of mijn paard aan de juiste voedingswaarden komt?




Antwoord:

Een paard die gevoelig is voor hoefbevangenheid en last heeft van spierstijfheid, mag niet teveel suiker en zetmeel in het rantsoen krijgen. Aangezien jouw paard te weinig energie heeft is dit niet eenvoudig. Zetmeel is de meest gebruikte energiebron voor paarden. Krachtvoer/granen bevatten namelijk veel zetmeel.

In de vraag wordt niet aangegeven hoeveel en hoe zwaar het paard moet presteren. Een krachtvoergift van 3/4 kg per dag is namelijk relatief laag, ook al hoeft het paard uitsluitend lichte arbeid te leveren. De hoevelheid krachtvoer zou een beetje verhoogd mogen worden, maar het is beter om voor een alternatieve energiebron te kiezen. Vet is een 'veilige' energiebron voor paarden die gevoelig zijn voor spierstijfheid en bevangenheid. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een vetrijke muesli. Lees meer over energiebronnen voor paarden

Als je wilt berekenen of je paard voldoende voedingsstoffen krijgt, dan vergelijk je de verschillende voeders in het rantsoen met de behoefte van jouw paard. Je begint bij het het ruwvoer. Hoeveel ruwvoer krijgt jouw paard? En wat is de kwaliteit van het ruwvoer? Indien mogelijk zou het uitvoeren van ruwvoernanalyse het beste zijn. Je kunt ook een berekening maken op basis van een inschatting van de kwaliteit van het ruwvoer, maar dit geeft een minder nauwkeurig resultaat. In de kennisbank kun je enkele richtlijnen vinden voor de voedingswaarde van hooi en kuilgras.

Je vermedigvuldigd het aantal killogrammen met de voedingswaarde van het ruwvoer en doet ditzelfde voor het krachtvoer. Dit tel je bij elkaar op en dit vergelijk je met de behoefte aan eiwit/energie en behoeften aan vitaminen en mineralen van jouw paard.

Lees meer:
Hulp bij rantsoenberekening

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)






Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam