Bezoekersvraag

Kennisbank

Hoefbevangenheid voorkomen met een graasmasker?


Door bezoeker Van der Beek op 01-09-2012

Onlangs heb ik een paard gekocht dat achteraf gebleken hoefbevangen is geweest. Volgens de dierenarts waarschijnlijk zelfs meerdere keren. De bedoeling was dat ze als gezelschapsdier bij ons andere paard in de wei zou komen. Hoe groot is de kans dat de hoefbevangenheid weer terug komt? Zou een graasmasker helpen om hoefbevangenheid te voorkomen? En kan ze 24/7 met dat graasmasker oplopen in de wei gedurende de hele zomer?




Antwoord:

Als een paard eenmaal hoefbevangen is geweest dan is hij gevoelig voor herhaling. Om te voorkomen dat het paard nogmaals hoefbevangen wordt, dient extra goed op het rantsoen gelet te worden. Vooral chronisch hoefbevangen paarden hebben baat bij een streng voer- en weidemanagement.

Gras is een belangrijke veroorzaker van hoefbevangenheid. Hierbij is niet het eiwit de boosdoener, maar het fructaan en andere suikers die in zeer wisselende hoeveelheden in het gras voorkomen. Voorkom toegang tot weidegras als het suikergehalte in het gras verhoogd is. Het fructaangehalte in het gras is hoog op een zonnige dag na een koude nacht, maar ook in het voor- en het najaar kan het gras veel suikers bevatten. Of onder stress omstandigheden, zoals droogte of tekort aan voedingsstoffen, kan het suikergehalte stijgen. Lees meer over suikers in gras

Verder is het belangrijk om de conditie van het paard goed in de gaten te houden. Let op dat het paard niet te dik wordt en doe regelmatig een body condition score  

Een graasmasker kan effectief zijn ter voorkoming van hoefbevangenheid. Indien een paard een graasmasker draagt, dan wordt de grasopname aanzienlijk verminderd. Doordat het paard minder gras op kan nemen, wordt ook de opname van suikers vermindert. Volgens onderzoek wordt de grasopname met een graasmasker ca. 82% vermindert. Lees meer over dit onderzoek over graasmaskers

Een graasmasker kan doorlopend gedragen worden, alleen moet wel goed op wondjes/schuren gelet worden. Een graasmasker moet goed passen en goed bevestigd worden. Als een paard een graasmasker draagt en de andere paarden in de weide niet, dan kan het paard zich niet op een natuurlijke manier verdedigen. Let op dat een paard zich voldoende kan weren tegen de andere paarden. Let daarnaast op dat het paard voldoende blijft drinken en laat het paard langzaam wennen aan een graasmasker.

Lees meer:
Hoefbevangenheid  

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (2)



Conny
03-09-2012 10:58
Mijn shetlander heeft heel veel profijt van een graasmasker. zo kan ze toch gewoon met de andere paarden naar buiten. Verder krijgt ze totaal 8 brokjes krachtvoer op een dag en 'savonds een plukje hooi zodat ze ook wat krijgt als de rest gevoerd wordt.

astrid
04-09-2012 16:01
Helaas ken ik een aantal paarden, dat door het gebruik van graasmaskers hun voortanden helemaal afgesleten hebben. Zover dat tussen de twee voorste tanden gewoon een vinger past.




Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam