Bezoekersvraag

Kennisbank

4 jarig paard met jeugdige indruk?


Door bezoeker Brosens op 03-06-2012

Tijdens het maken van thermo-opamen werd ik om advies gevraagd betreffende het voeren van een paard dat op 4 jarige leeftijd nog steeds een veulenachtige indruk maakt-weinig spieropbouw en geen blijk geeft van overmatig enthousiasme. Het dier werkt aangespanen en onder de ruiter zonder dt daarbij sprake is van zeer zwaar werk. Heeft voldoende ruwvoer en daarbij ook nog weidegang - en 1kg basisbrok vit E supplement per dag. Licht conditie score is net voldoende. Wat kunt u hierin adviseren?
Antwoord:

Sommige paarden zijn erg traag in de ontwikkeling en hebben hiervoor extra tijd nodig. De ontwikkeling van spieren is gedeeltelijk te ondersteunen door middel van voeding. Eiwitten zijn de bouwstoffen voor het lichaam en een paard heeft essentiële amonizuren nodig om spieren op te bouwen. Om een paard van voldoende essentiële aminozuren te voorzien is de kwaliteit van het ruwvoer zeer belangrijk.

Als een ruwvoer wordt gegeven met zeer weinig voedingsstoffen, bijvoorbeeld grof langstengelig hooi, dan zou het kunnen dat het paard onvoldoende eiwit van goede kwaliteit krijgt om spieren te ontwikkelen. Kijk kritisch naar de kwaliteit van het ruwvoer en tevens van het weidegras. Een conditiescore die net voldoende is, zou een indicatie kunnen zijn dat het rantsoen niet volledig voorziet in de behoefte.

Mocht de kwaliteit van het ruwvoer/weidegras laag zijn, dan zou ervoor gekozen kunnen worden om een hoogwaardig ruwvoer aan te vullen, zoals bijvoorbeeld luzerne. Hiermee wordt het rantsoen opgewaardeerd. Een ander alternatief is het toevoegen van supplementen speciaal ter ondersteuning van spieropbouw.

Daarnaast zal het paard regelmatig getraind moeten worden om hem langzaam meer 'body' te geven en spieren op te bouwen.

Lees meer:
Spieropbouw
Onderzoek: de rol van eiwit bij spieropbouw
Voedingswaarde van ruwvoer

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (2)Liane Vonk
11-06-2012 10:17

Renske
11-06-2012 13:52
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam