Bezoekersvraag

Kennisbank

Diarree door hooi en kuilgras


Door bezoeker Hoek op 24-05-2012

Mijn paard heeft structureel last van diarree (veel bruin water, wel normale mest) als hij niet op de wei staat. Geldt zowel voor hooi als kuil. Als hij tenminste een half uur per dag graast, dan kan hij dezelfde hoeveelheid hooi daarnaast eten en heeft hij nergens last van. Hoe kan dit en wat kan ik doen om de stromen bruin water te stoppen als grazen niet mogelijk is?
Antwoord:

De oorzaak van diarree is in de meeste gevallen een verstoring in het maagdarmkanaal, waardoor er onvoldoende water aan de mest wordt onttrokken in de endeldarm. Het gevolg hiervan is dat de mest met veel water wordt afgescheiden. Lees meer over de spijsvertering van een paard.

Het komt vaker voor dat paarden reageren op kuilgras, door middel van diarree, gasvorming etc. Dit komt meestal door de wisselende kwaliteit van kuilgras of de micro-organismen die zorg dragen voor conserveringsproces van kuilgras. Een reactie op zowel hooi als kuilgras komt echter weinig voor, waardoor de oorzaak hiervan ook moeilijk vast te stellen is.

De volgende zaken zouden overwogen/onderzocht moeten worden:
- Heeft je paard last van diarree bij een bepaalde partij hooi/kuilgras?
- Is dit wellicht afkomstig van hetzelfde perceel, waardoor een allergie/reactie mogelijk zou zijn op een bepaald kruid/schimmel o.i.d.
- Stoppen de klachten bij aankoop van een andere partij, bijv. bij een andere boer?

Tegenwoordig zijn er ook diverse kunstmatig gedroogde grassen te koop. Je zou het hooi en kuilgras kunnen vervangen door kunstmatig gedroogd gras en bekijken hoe je paard hierop reageert.

Om de darmflora te verbeteren zou je een probiotica kunnen toevoegen aan het rantsoen. Een probiotica is een supplement met levende micro-organismen die de darmflora verbeteren.

Raadpleeg bij twijfel de dierenarts.

Lees meer:
Slechte spijsvertering/diarree
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (2)Jansen
17-12-2013 21:24

bianca
20-08-2014 08:54
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam