Bezoekersvraag

Kennisbank

Fors zweten tijdens training?


Door bezoeker Vijfeijke op 20-05-2012

Ik heb een 13 jarige KWPN'er waarmee ik ZZ licht dressuur rijd. Tijdens de trainingen zweet hij altijd fors. Is het verstandig om hem voedingssupplementen te geven, zoja welke? Is het verstandig om dan eerst bloed te laten prikken ter controle?




Antwoord:

Zweten heeft de functie om het lichaam af te koelen. Hierbij verliest een paard niet alleen water, maar ook belangrijke mineralen, zoals natrium, kalium en chloride. Door te drinken vult een paard het verloren vocht weer aan. Daarnaast voorziet zowel ruwvoer als krachtvoer in mineralen. Ook een zoutblok is een goede bron van mineralen, waar eigenlijk ieder paard altijd over zou moeten kunnen beschikken.

De mineralen die een paard verliest tijdens het zweten, worden elektrolyten genoemd. Deze mineralen hebben een functie in het handhaven van de vochtbalans in het lichaam. Daarnaast spelen ze o.a. een rol bij het genereren van elektrische impulsen in zenuwen en spieren. Een tekort aan elektrolyten kan leiden tot o.a. verminderde prestaties en verminderde voer- en wateropname. Door dit laatste kan een vicieuze cirkel ontstaan, die uiteindelijk zelfs de dood tot gevolg zou kunnen hebben.

Bij een lage arbeidsintensiteit verliest een paard per uur ongeveer 5 tot 10 liter zweet. Bij hogere inspanning stijgt dit tot ongeveer 15 liter per uur.* Het zweetverlies is, naast de arbeidsintensiteit, ook afhankelijk van de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid. Hoe hoger, hoe meer zweet. Sommige paarden zweten van nature meer dan anderen. Meer zweten betekent meer verlies van mineralen en in sommige gevallen kan de normale voeding dit verlies niet voldoende aanvullen. Supplementatie met elektrolyten is dan wenselijk.

Voordat je een supplement gaat gebruiken, is het altijd verstandig om eerst een bloedonderzoek te laten doen. Op die manier wordt duidelijk of en aan welke voedingsstoffen een paard een tekort heeft, waardoor er, indien nodig, een passend supplement kan worden gekozen. Als je paard net als normaal presteert, er goed uitziet en het bloedonderzoek geen tekorten laat zien, is de kans groot dat een supplement weggegooid geld is.

Over het algemeen worden elektrolyten vooral gebruikt bij zeer intensieve, langdurige prestaties in de paardensport, zoals endurance, draf- en rensport en mensport. Paarden presteren hierbij gedurende enkele uren achter elkaar. De kans dat jouw paard tijdens een uur training zoveel zweet dat hij de verloren elektrolyten niet met zijn normale voeding kan aanvullen en hiervoor een supplement nodig heeft, is klein, maar alleen een bloedonderzoek kan uitsluitsel geven.

*Pagan, J.D., Feeding management of horses under stressful conditions. In: J.D. Pagan, Advances in Equine Nutrition III. Nottingham: Nottingham University Press, 2005, 107-120.

Antwoord: Marike Jacobs

Lees meer:
De verliezen van zweten aanvullen
De toegevoegde waarde van een zoutblok

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (2)



Astrid Noordhoek
21-05-2012 11:38
Voor zover mijn kennis rijkt, is een zoutblok geen garantie ervoor dat het paard daarmee zijn/haar behoefte aan zout/electrolyten afdekt.
Ik voeg daarom keukenzout toen aan de voeding van mijn paard. Natrium komt blijkbaar in de meeste electrolyten supplementen onvoldoende voor.
http://www.balancedequine.com.au/nutrition/electrolytes.html

Monte Visser
05-10-2012 16:45
Bloedprikken kan geen kwaad, word je wijzer van. Altijd. Om het aan te vullen kun je Vitamine E (Vividerm) bijvoeren, van Vividerm de likstenen, niet alleen zout maar ook mineralen etc.




Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam