Bezoekersvraag

Kennisbank

Hoe houd ik mijn oude pony op gewicht?


Door bezoeker Brink op 10-03-2010

Mijn 25 jarige pony vindt hooi niet zo lekker en laat dit vaak liggen. In het verleden is ze hoefbevangen geweest. Ze krijgt nu slobber voor senioren, maar ze is vrij mager en haar spieren beginnen ook af te bouwen. Wat zou ik haar het beste kunnen geven?
Antwoord:

Een typisch probleem bij oudere paarden. In de zomer een redelijke conditie, maar in de winter moeilijk op gewicht te houden. Het zachte gras in de zomer is met minder goed kauwen gemakkelijker te verteren dan hooi in de winter.

Het gebit speelt een belangrijke rol in de opname van voer en de vertering. Laat een dierenarts of tandarts het gebit beoordelen en eventueel bijwerken als dit mogelijk is.

Gemakkelijk verteerbare voeding zoals slobber is zeer goed geschikt, maar let op dat je pony toch voldoende vezels binnen krijgt.  Slobber bevat ook zetmeel, net als granen en krachtvoer. Wees voorzichtig met hoge gehalten zetmeel. Als de vertering van zetmeel in de dunne darm minder is kan diarree, koliek of hoefbevangenheid het gevolg zijn. Er zijn ook diverse seniorenmuesli’s, seniorenbrokken en seniorenvoeders verkrijgbaar voor oudere paarden met extra vezels.

Het is niet eenvoudig om een oude pony voldoende structuur te geven als ze geen/weinig hooi wil eten. Geef fijn en zacht hooi of gehakseld ruwvoer. Het voordeel van gehakseld ruwvoer is dat ze hier geen ‘ballen’ van maken. Geef zoveel ruwvoer als je pony wil en probeer een goede kwaliteit te krijgen die je pony graag eet.

Als dit niet helpt kun je 200-400 gram bietenpulp 2 uur weken in veel water (minimaal 1:5). Bietenpulp bevat veel vezels en is een goede bron voor bacteriën in de blinde en dikke darm.

Een andere mogelijkheid is het toevoegen van plantaardige olie(bijv. maisolie of zonnebloemolie) aan het rantsoen. Olie levert veel energie en is zeer veilig in gebruik. Voer niet meer dan 10 - 15% van het totale dieet. Een pony van 400 kg zou ca. 200 - 300 ml olie per dag mogen krijgen. Dit dient heel langzaam opgebouwd te worden. Lees meer over een vetrijk rantsoen.
 

Lees meer:
Magere paarden
Oude paarden
Oud 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (5)Ellen
14-11-2011 16:48

job
03-11-2014 11:18

Eline
04-11-2014 10:01

Jeanine
05-10-2016 11:35

VoerVergelijk.nl
07-10-2016 13:56
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam