Bezoekersvraag

Kennisbank

Rantsoencontrole


Door bezoeker Heredia op 20-02-2012

Ik vraag mij al een tijdje af of ik mijn slank gebouwde bijna 6 jarige Friese ruin van 1.64 goed voer. Mijn Friese ruin wordt 5 dagen in de week vrij intensief getraind. Vaak word het rijden afgewisseld met een bosrit. We trainen op M1/M2 niveau. Hij krijgt 3x per dag kuil en daarna 3/4 biks basisbrok en 1/4 natures best. Ook krijgt hij van mijzelf nog 1 kilo sportmuesli met lijnzaadmeelpapje naast zijn vaste voertijden. Paard heeft wel snel last van invallen bij zijn ruggengraat/schoft. Maar is verder gewoon goed op gewicht op zijn lichaam. Ook heeft hij wel eens last van een opgezwollen buik/gasophopingen. Zou ik iets moeten veranderen in het rantsoen?




Antwoord:

De frequentie en volgorde van de voerbeurten is erg goed. Door eerst kuilgras te geven en daarna pas krachtvoer wordt de spijsvertering gestimuleerd. Het kauwen van ruwvoer zorgt voor de productie van veel speeksel, wat neutraliserend werkt in het maagdarmkanaal. Lees meer over de spijsvertering.

Ook is het erg goed dat er meerdere malen per dag gevoerd wordt. Hierdoor worden steeds kleine porties gegeven en staan je de paarden nooit een lange tijd met een lege maag. De totale hoeveelheid krachtvoer is echter vrij hoog.

3 x 0,75 kg basisbrok = 2,25 kg
3 x 0,25 kg Nature's best = 0,75 kg

Dit is totaal 3 kg + 1 kg Sportmuesli = 4 kg krachtvoer per dag.

In de meeste situaties moeten paarden tot en met Z-niveau kunnen presteren met maximaal 3 kg krachtvoer per dag. Als je het gevoel hebt dat je paard tekort krijgt met de basisbrok en Nature's best, kies dan voor een brok en/of muesli met een hogere energiewaarde en probeer totaal per dag niet meer dan 3 kg krachtvoer per dag te voeren.

Kijk ook kritisch naar de kwaliteit en hoeveelheid van het ruwvoer. Het invallen van zijn ruggegraat/schoft en gasophopingen kunnen worden voorkomen door een goede kwaliteit ruwvoer. De kwaliteit van kuilgras kan sterk variëren, waardoor sommige paarden hier gevoelig op reageren. Geef minimaal 1 - 1 ,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht. En let op de kwaliteit van het ruwvoer. Geef bij voorkeur goede kwaliteit hooi, omdat de kwaliteit hiervan doorgaans minder wisselt. Lees meer over het verschil tussen hooi en kuilgras.

Controleer de conditie door middel van een conditiescore. Bij deze conditiescore worden meerdere delen van het lichaam bekeken, waardoor beter bepaald kan worden of het paard misschien tekort komt.

Lees meer:
Basistips goed voeren

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)






Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam