Bezoekersvraag

Kennisbank

Supplement tegen diarree?


Door bezoeker Devito op 20-11-2011

Graag wil ik voedingsadvies voor mijn 24-jarige russisch volbloed ruin. Door zijn wintervacht heen kan je zijn ribben duidelijk zien, maar hij heeft ook een bolle hangbuik. De één zegt dat hij te dik is en de ander dat hij te mager is. Ze zijn 3 weken geleden van wei naar stal gegaan, door het natte land was de overgang wat abrupt. Hij kreeg toen wel zachte mest, maar sinds een week spuit hij ook waterachtige diarree erbij. Hij krijgt nu onbeperkt ruwvoer(kuilgras), twee handjes Pavo basis brok in zijn speelbal en een kwart schep Pavo Nature's Best Muesli met een artrose supplement (20 ml flexijoint). Volgens de osteo/fysio moet ik hem bij gaan voeren en zij adviseerde spelt en juist niet iets met veel suiker erin. Maar op internet vind ik vele voors en tegens. En wat zou hij dan nog als supplement moeten krijgen? Ik zie door de bomen het bos niet meer en hoop dat u mij kunt adviseren.
Antwoord:

De plotselinge overgang van weide naar stal en daarmee een rigoreuze wijziging in de samenstelling van het rantsoen, kan een verstoring in het maagdarmkanaal veroorzaken waardoor diarree kan ontstaan.

Om de darmflora weer stabiel te krijgen kunnen een aantal maatregelen getroffen worden. Geef bij voorkeur hooi van constante kwaliteit. Kuilgras kan zeer wisselend zijn, wat voor extra verstoringen kan zorgen. Als de mest weer een tijdje normaal is, kan weer rustig overgeschakeld worden op kuilgras. Stro kan ook helpen om wat extra structuur te geven. Pas echter wel op dat hij hiervan niet teveel eet in verband met verstoppingsgevaar.

Geef een vezelrijk voedermiddel bij, zoals bijvoorbeeld luzerne. Maar ook spelt is zeer rijk aan vezels, waardoor dit een positieve werking zou kunnen hebben op de darmflora.

Daarnaast kan een probiotica supplement ervoor zorgen dat de verstoorde darmflora snel weer herstelt. Een probiotica is een voedingsmiddel met levende micro-organismen die de darmflora verbeteren. Voorbeelden van probiotica producten voor mensen zijn Yakult en Danone Activia.

Lees meer:
Maatregelen bij diarree
Column: Winterblues
Supplementen voor verstoorde darmflora

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (3)ellen ophof
05-12-2011 12:15

astrid
05-12-2011 17:41

Devito
25-12-2011 12:16
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam